CFO’s en de ‘war for talent’: AI en ML vereisen nieuwe vaardigheden

Ai en de CFO

CFO’s hebben ambitieuze plannen om de visie van autonome finance te realiseren – een door AI, ML en RPA aangedreven financefunctie die data op aanvraag levert, een zeer schaalbare structuur heeft, standaard digitaal is en complexe problemen kan oplossen. Om deze visie te realiseren, is er echter een groot tekort aan digitaal talent. Daarover schrijft de website CFO.nl in een artikel (‘ Hoe trek en behoud ik als CFO top-talent met AI en Machine Learning?‘) op de website

  • AI en ML transformeren finance, maar er is een groot tekort aan digitaal talent.
  • CFO’s moeten investeren in het aantrekken en behouden van AI-talent.
  • De ‘war for talent’ wordt steeds intenser

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Uit onderzoek (‘The CFO’s Guide to Artificial Intelligence’) van Gartner blijkt dat 40% van de financiële functies tegen 2025 nieuw zal zijn of een transformatie zal ondergaan. Dit betekent dat CFO’s en  financeteams nieuwe vaardigheden nodig hebben:

  • Data-analyse: finance-professionals moeten in staat zijn om grote hoeveelheden data te analyseren en te interpreteren om waardevolle inzichten te genereren.
  • Machine learning: finance-professionals moeten de basisprincipes van machine learning begrijpen en deze kunnen toepassen op financiële processen.
  • Automatisering: finance-professionals moeten in staat zijn om processen te automatiseren met behulp van RPA en andere technologieën.
  • Kritisch denken: finance-professionals moeten in staat zijn om kritisch na te denken over de implicaties van AI en ML voor hun werk.

Gartner: “40% van de financiële functies zal tegen 2025 nieuw zijn of een transformatie ondergaan”

‘War for talent’

Er is een groot tekort aan digitaal talent, en dit tekort zal de komende jaren alleen maar groter worden. Dit betekent dat CFO’s een proactieve aanpak moeten nemen om digitaal talent aan te trekken en te behouden. CFO’s kunnen verschillende dingen doen om digitaal talent aan te trekken en te behouden, zoals:

  • Investeren in opleiding en ontwikkeling: Bied medewerkers de mogelijkheid om hun vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van AI, ML en andere digitale technologieën.
  • Een flexibele werkomgeving creëren: Bied medewerkers flexibele werkregelingen, zoals telewerken en flexibele werktijden.
  • Een competitief salaris en voordelenpakket aanbieden: Bied medewerkers een salaris en voordelenpakket dat concurrerend is met andere bedrijven.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen