Lessen in agile leadership

'Agile' is hot in organisaties, maar het belang van agile leadership wordt daarbij vaak vergeten, stellen transformatie-experts Rose Noordzij en Arie van Bennekum.

Begin september vond Hamburg Solutions plaats, het grootste digitalisering congres in Duitsland. Digitalization strategies, new work & collaboration en technology waren dit jaar de leidende thema’s van het congres. Rose Noordzij, Transformatie Manager en Agile coach van Wemanity, en Arie van Bennekum, Agile thoughtleader van Wemanity, spraken op het congres over de Agile transformatie in organisaties. Zij vertelden over de noodzaak voor wendbaarheid van organisaties zodat zij kunnen anticiperen op de continue aanpassingen van technologie, marktdynamiek en innovatie.  

Agile Leadership is het aspect wat bij een transformatie vaak onderbelicht wordt, stelt Rose Noordzij. ‘’Terwijl het goed inrichten van nieuwe manieren van Leadership noodzakelijk zijn voor het slagen van een tranformatie en het wendbaar maken van een organisatie.’’, aldus Noordzij. 

Wij vroegen Rose welke best practices zij heeft gedeeld op Hamburg Solutions wat betreft Agile Leadership.  

• Vertical commitment is onvoorwaardelijk. 
Vertical commitment staat met stipt op één. Vertical commitment is een randvoorwaarde van transformatie. Zonder inzet van alle lagen in de organisatie zal de transformatie nooit plaatsvinden. De gehele organisatie moet immers samen de verandering aangaan. 

• Een goede leider laat zijn eigen fouten zien
Mensen functioneren het best in een organisatie als er ruimte is voor fouten. Hierdoor komt er ruimte voor nieuw gedrag, waardoor er sneller iets nieuws uitgeprobeerd zal worden. Door als leider transparant te zijn over je eigen fouten, creëer je samen met de teams een cultuur waarin je samen leert en fouten gemaakt kunnen worden. Hierdoor zal de werkvloer sneller geleerde lessen gaan delen en dat draagt bij aan een innovatieve organisatie. 

• Een goede leider gaat actief op zoek naar factoren die de organisatie hinderen in wendbaar worden 
Het is de taak van een leider om er voor te zorgen dat de teams zo goed mogelijk gefaciliteerd zijn om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen, te kunnen sprinten en versnellen. Belemmeringen kunnen zich voor doen binnen het team, maar de belemmering kan ook op organisatieniveau zitten. Bijvoorbeeld in de vorm van oude paradigma’s, een hiërarchische structuur die niet werkt of misschien streeft niet iedereen hetzelfde doel na in de organisatie. Voor een leider is het van belang om op zoek te gaan naar deze belemmeringen, om deze vervolgens aan te kunnen pakken en op te lossen voor alle teams binnen een organisatie.

• Een leider moet in resultaten praten 
Het is van belang dat een leider praat in resultaten en het team vertelt wat hij of zij graag bereikt ziet hebben en wat strategische prioriteiten zijn. Dit moet voor de hele organisatie hetzelfde en heel duidelijk zijn, zodat alle teams naar die resultaten toe kunnen werken. Hierbij is het niet zo dat deze resultaten in beton zijn gegoten, maar zo wordt de koers voor de organisatie duidelijk. Het is hierbij van belang dat leiders zich je niet bemoeien met de uitwerking. Dit betekent dat teams versnellen wanneer de leiders operationeel veel loslaten en vertrouwen hebben. Teams worden hierdoor gefaciliteerd om daadwerkelijk hun expertise te gebruiken. 

• Een goede leider geeft ruimte voor input 
Waar organisaties vroeger meer top-down gestructureerd waren, zie je dat met agile werken en zelfsturende teams, steeds meer expertise en mandaat binnen de teams komt te liggen. Het succes van een organisatie is daarmee afhankelijk geworden van een continue en open communicatie stroom die bottom-up loopt. Een leider moet hier de weg voor vrij maken, de stroom op gang brengen en het leidende gedrag tonen, totdat de open communicatie een gegeven is. 

• Een goede leider besteed aandacht samenwerking IT en business 
Er zijn veel bedrijven waar de IT-afdeling Agile werkt en de business nog niet. Hier zit een enorme rol voor leiderschap. Het is onmogelijk om maximale value te leveren als de IT-afdeling en business niet samenwerken naar een gemeenschappelijk doel. Het is hierbij van belang dat deze afdelingen van elkaar leren. Een oplossing is het samenstellen van multidisciplinaire teams. Zo werken de verschillende afdelingen samen en leren ze van elkaar, wat de processen helpt verbeteren.  

• Agile Leadership begint bij Persoonlijk Leiderschap
Tenslotte is belangrijk om te beseffen dat leadership begint bij persoonlijk leiderschap. Het is van belang dat een leider de verantwoordelijkheid pakt om zelf na te denken over de resultaten die hij of zij wilt hebben. Als deze verantwoordelijkheid niet gepakt wordt, zullen de resultaten nooit behaald worden. Op het moment dat je iets wilt veranderen, dan moet je beginnen met een plan komen en daarvoor de verantwoordelijkheid nemen. Op deze manier worden processen in beweging gezet.

Gerelateerde artikelen