KPMG: Investeringen in FinTech nemen wereldwijd fors toe

De investeringen in fintech, technologische innovatie in de financiële sector, zullen dit jaar wereldwijd fors stijgen. Dit blijkt uit de Fintech 100, een onderzoek van H2 Ventures en KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech en de bedrijven die het meest actief zijn met innovatie binnen de financiële sector. Deze ondernemingen zetten de technologie optimaal in en zijn verantwoordelijk voor ingrijpende veranderingen in de sector.

In 2015 zal voor een bedrag van $20 miljard geïnvesteerd worden in het vernieuwen van de financiële dienstverlening. Dat is een stijging van bijna 70% ten opzichte van 2014. In dat jaar bereikten de investeringen een hoogte van $12 miljard. Vooral ondernemingen in China zijn actief op het gebied van fintech. Hierbij gaat het niet alleen om startups die nieuwe concepten ontwikkelen die het speelveld van financiële instellingen compleet gaan veranderen, maar ook om gevestigde bedrijven die deze nieuwe technologieën omarmen.
 
Ander verdienmodel

“Naast de vijftig meest innovatieve, gevestigde ondernemingen, maakt het onderzoek duidelijk welke fintech startups voor de meest ingrijpende veranderingen in het landschap zorgen”, zegt Ferdinand Veenman, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de bankensector. Veenman: “Deze jonge ondernemingen stellen grotere bedrijven weliswaar in staat om voordeel te halen uit nieuwe technologieën, maar zorgen ook voor de nodige druk op bijvoorbeeld de bankensector. Deze nieuwe toetreders kunnen in een omgeving opereren waar soms minder toezichteisen gelden en richten zich op een volledig ander verdienmodel dan dat van de banken. Dat model is gebaseerd op kennis van het financiële plaatje van de consument en niet op de marge van de onderliggende producten. Omdat ze niet gebonden zijn aan een enkel product of label kunnen ze de consument vaak vollediger informeren en adviseren dan banken die doorgaans alleen vanuit hun  eigen product inzage hebben in het financieel plaatje van de consument.”

Opkomst van China opvallend

De opkomst van Chinese fintechs is volgens KPMG-partner Ank van Wylick opvallend. Van Wylick: “Op de ranglijst van de honderd meest toonaangevende fintech bedrijven nemen ZhongAn en Qufengi top 5 posities in. In totaal bezetten zeven Chinese ondernemingen een plaats in de top 100, terwijl vorig jaar alleen WeCash aanwezig was in de lijst. Het is een bewijs van het feit dat in China steeds meer durfkapitaal in financiële innovatie wordt gestoken en dat Chinese fintechs zich in een steeds grotere belangstelling mogen verheugen.” Van de honderd meest innovatieve bedrijven is 40% gevestigd in Noord-, Midden-  en Zuid-Amerika, 20% in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, 18% in het Verenigd Koninkrijk en 22% in Azië en de Pacific, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland. Het Nederlandse Adyen neemt op de ranglijst een 19e positie in.
 
Londen en New York nu ook centra van innovatie

In een sector die binnen niet al te lange termijn volledig op zijn kop zal worden gezet door nieuwe technologische ontwikkelingen, zullen bedrijven die goed met alle vernieuwingen omgaan volgens Van Wylick als winnaar uit de strijd komen. Van Wylick: “Op dit moment worden de grote financiële centra, zoals Londen, New York en tegenwoordig ook Sydney, ook al aangemerkt als de bolwerken van innovatie. De snelheid waarmee de vernieuwing in de financiële sector zich voltrekt is hoog en beperkt zich niet tot een handjevol landen. Overal ter wereld doet de vernieuwing in de financiële sector zijn intrede, hetgeen geïllustreerd wordt door het feit dat de fintech startups in de lijst van honderd hun thuisbasis hebben in twintig verschillende landen.“

__________________________________________________________________________
De European FinTech Awards is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de European Fintech Awards.
__________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen