Korting motorrijtuigenbelasting voor E-auto afgebouwd

Regels rondom elektrische bedrijfsauto

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat de korting op de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor volledig elektrische personenauto’s vanaf 2026 geleidelijk zal worden afgebouwd. Dit besluit komt na eerdere speculatie over een abrupte stopzetting van de korting. In het komende jaar blijft de korting nog 100%, maar vanaf 2026 zal deze verminderen tot 40% van het normale tarief. Uiteindelijk zal de korting in 2029 worden teruggebracht tot 35% en twee jaar later volledig verdwijnen.

1. Volledig Elektrische Personenauto’s:

  • In 2026 zullen bezitters van volledig elektrische personenauto’s nog steeds profiteren van een korting op de MRB, zij het met een lager percentage.
  • Vanaf 2029 zullen zij echter geen enkele korting meer ontvangen.

2. Plug-in Hybride Auto’s:

  • De huidige 50% korting op de MRB voor plug-in hybride auto’s vervalt volgend jaar.
  • Vanaf 2027 zullen eigenaren van plug-in hybride auto’s ook meer BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) moeten betalen bij aankoop van een nieuwe auto, vanwege een nieuwe meetmethode voor de CO2-uitstoot.

3. LPG-Auto’s:

  • LPG-rijders verliezen hun korting van 143 euro per kwartaal op de MRB vanaf 2026.

4. Elektrische Bestelauto’s en Werknemersgebruik

  • Elektrische bestelauto’s zullen vanaf 2026 de volledige MRB moeten betalen, zonder enige korting.
  • Voor werknemers die een elektrische bestelauto privé gebruiken, wordt de normale bijstelling geschrapt. In plaats daarvan zal de werkgever een vast bedrag per jaar betalen, naar verwachting 450 euro per auto.
Lees ook:

Opname in Jaarverslag

Voor accountants is het essentieel om de veranderingen in de MRB-regeling op te nemen in het jaarverslag van bedrijven. Elektrische auto’s moeten worden vermeld in de balans, rekening houdend met afschrijvingen, waardevermindering en gebruikskosten. Voor een deel van de bedrijven geldt de verslagleggingsplicht in het kader van de CSRD-richtlijn vanaf 1 januari 2025 -waardoor de gegevens over 2024 moeten worden opgenomen.

[kader]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen