Klimaatakkoord

Grootbedrijven houden zich te weinig bezig met klimaatverandering, terwijl gemeenten vastlopen in toepassing van juiste maatregelen.

Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet een nieuw urgent klimaatakkoord. Het doel van het akkoord is om in 2030 de CO2 uitstoot met 49 procent gereduceerd te hebben. Het kabinet stelt dat samenwerking van zoveel als mogelijk partijen de enige manier is om de gestelde doelen te halen en de risico's te verminderen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Zo laat een recent onderzoek van KPMG zien dat bedrijven met een AEX-notering, nog onvoldoende inzicht hebben in klimaatrisico's. Droogte en overstromingen worden bijvoorbeeld over het hoofd gezien, en ook het feit dat een deel van Nederland onder het zeeniveau ligt.

Lees ook: Eindelijk! Klimaat staat op agenda van bedrijfsleven

Verder kampen de 40 grootste gemeenten nog steeds met zorgen. Voor hen ligt het grootste knelpunten in het tekort binnen het opgestelde budget. Ook is er frictie in de relatie van het akkoord met stedelijke vernieuwingen. De gemeenten geven verder aan dat het uiteindelijk vanuit de burger moet komen, die moet kiezen voor alternatieve energie.

Hoe druk bent u met duurzaamheid?

(bron: ANP, Binnenlands Bestuur, Klimaatakkoord)

Gerelateerde artikelen