Kleinbedrijf vreest liquiditeitstekort

Tachtig procent kleinbedrijf vreest tekort, kwart heeft komende drie maanden tachtig procent omzetverlies.

Tachtig procent van het Nederlandse kleinbedrijf denkt binnen een half jaar een liquiditeitstekort te hebben. Bij een vijfde is er zelfs sprake van een acuut tekort. Dit blijkt uit onderzoek van online financieringsplatform BridgeFund onder 659 Nederlandse organisaties met maximaal vijftig medewerkers. Van alle ondervraagden verwacht een kwart in de komende drie maanden ten minste tachtig procent minder omzet te draaien dan voor de uitbraak van het coronavirus.

Vooral de horeca wordt hard geraakt. Ongeveer de helft van de ondervraagden die een omzetverlies van meer dan 80 procent verwacht, zijn horecaondernemers. Daartegenover staat dat vijftien procent van het kleinbedrijf de komende drie maanden juist meer omzet denkt te draaien. Vooral in de food gerelateerde detailhandel en de bouw zijn ondernemers positief gestemd over de korte termijn. “Veel ondernemers hebben een paar rake klappen moeten incasseren,” zegt Julian van de Steeg, CEO en medeoprichter van Bridgefund.

Kleinbedrijf is uw leverancier? Die heeft maar een klein steuntje nodig

De helft van degenen die een tekort hebben verwacht dat dit uiteindelijk slechts 5.000 tot 30.000 euro bedraagt. Zestien procent verwacht een tekort van 30.000 tot 50.000 euro en elf procent vreest voor een gat van ten minste 50.000 euro. Deze liquiditeitstekorten zorgen voor een sneeuwbaleffect van nog meer problemen: zo heeft 26 procent van de ondernemers in het kleinbedrijf personeel moeten ontslaan en 39 procent geplande investeringen geannuleerd. Ondanks de slechte vooruitzichten, vreest slechts drie procent van de ondervraagde ondernemers voor een naderend faillissement. Wel zegt 28 procent van hen meer dan een jaar nodig te hebben om de geleden schade in te halen. Iets meer dan de helft van de ondernemers verwacht hun verlies nog dit jaar goed te maken.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen