Je eigen houdbaarheidsdatum

Microsoft's nieuwe platform kan veel. Maar een succesvolle finance professional vernieuwt ook zichzelf.

In gesprek met de partners van Financial Systems, het ICT innovatie event.

Door Bouko de Groot

Vaktrend

“Rollen worden steeds meer ingevuld door mensen met analytische capaciteiten. Het vak wordt steeds meer vooruit denken in plaats van van achteraf rapporteren. Bestaand werk wordt deels door machine learning en artificial intelligence overgenomen,” zo ziet Hans van der Meer het vak veranderen. Hij is Senior Business Group Lead Microsoft 365 bij Microsoft en loopt als het ware vooraan mee in de digitale transformatie, bij Microsoft en bij de vele klanten.

“In onze complexere wereld met veranderende business modellen, heb je een financiële afdeling nodig die daar invulling aan kan geven. De finance professional is meer en meer geïntegreerd met de rest van het bedrijf, je zit niet meer op een eiland.” Ondanks dat slimme systemen veel werk overnemen, vereist de veranderde finance rol wel data-analytische kennis. “Om de systemen te voeden met de juiste informatie moet je als finance professional de achterliggende modellen, die voor data-analyse en machine learning gebruikt worden, kunnen begrijpen. Immers troep-in is troep-uit.”

Vakkundig

Met mooie, nieuwe, state-of-the-art software kom je er niet. “Mensen moeten digital skilled zijn: je moet weten wat tech kan betekenen voor de organisatie en hoe het ondersteunend kan zijn, zonder dat je meteen moet kunnen programmeren uiteraard,” zegt hij. Zo zal de controller van morgen de intelligence modellen moeten kunnen begrijpen, waarop de inzichten gebaseerd zijn die het systeem produceert. “Werk mee aan je eigen houdbaarheidsdatum,” zegt Van der Meer. “Je moet meer functioneel begrijpen wat er kan en hoe dat te koppelen is aan de business.”

“Door de snelle ontwikkeling zijn skills momenteel de grote uitdaging.” En dat gaat veel dieper dan het vechten om schaars finance talent. “Is er bijvoorbeeld wel genoeg kennis in de markt om de vraag naar al die nieuwe rollen op te leiden? Er is becijferd dat er in de EU in 2021 een tekort van maar liefst 1 miljoen mensen zal zijn, die data en AI goed begrijpen!” Hij herhaalt dus nogmaals dat de finance professional zich niet alleen in het eigen vakgebied moet blijven verdiepen, maar ook in wat er daarbuiten gebeurt.  “Heb je die skills straks niet, vergeet het dan maar,” waarschuwt Van der Meer.

Vaksoftware

“Ons alles-in-een platform is uniek, dat laten we op Financial Systems zien. Het stelt je in staat om vooruit te kijken, om pro-actief in plaats van reactief te zijn. Echte sturing dus,” zegt hij. Bij Microsoft gebeurt dat al. “Dan kan je al na een paar weken in het nieuwe kwartaal een systeemadvies krijgen van “doe rustig met je marketingkosten, anders red je het niet vanuit je P&L”, in plaats van achteraf pas zien dat die kosten teveel waren en je dus het volgende kwartaal gekort moet worden.” Verder is er naar de klant geluisterd. “Excel was het meest misbruikte programma om sorecards mee te maken. Dat hebben we daarom meegenomen naar Power BI en verbeterd: predictive scorecarding om eenvoudig te delen en zaken aan toe te voegen.”

Het geheim schuilt niet in de data. “Data is er genoeg. Het probleem is dat de meeste organisaties al die data krijgen uit vele verschillende bronnen in vele verschillende soorten. Dat consolideren in één enkel systeem is vrijwel kansloos. Wij gebruiken daarom data-lakes: je kunt er all alle bronnen op aansluiten. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet. We gaan die data niet veranderen in andere data. Maar onze oplossingen maken die data toegankelijk voor onze systemen om correlaties te vinden en informatie te presenteren die actie genererend en voorspellend is in plaats van terugkijkend.”

Al dat nieuws is te bewonderen op 3 oktober tijdens Financial Systems. Daar is ook een presentatie van Gustavo Nascimento, de CFO van Microsoft Nederland. “Hij gaat vertellen hoe onze eigen finance afdeling zelf getransformeerd is om de digitalisering van Microsoft te ondersteunen.” Bent u er ook bij?

Lees ook: ICT vernieuwing? Doe minder en stuur beter.

Gerelateerde artikelen