Jaarrekening goedkeuren kan digitaal

Een digitale jaarrekening kan binnenkort door accountants ook van een digitale verklaring worden voorzien. Dat blijkt uit een pilot, waarbij een jaarrekening in XBRL-formaat kan worden aangeleverd bij Digipoort, het centrale aanleverkanaal van de overheid.

Uit de pilot van overheidsdienst Logius en de accountantsbranchevereniging NBA blijkt dat het technisch mogelijk is een digitale controleverklaring te koppelen aan een digitale jaarrekening en deze samen te verzenden. Bij eventuele wijzigingen in de jaarrekening komt de accountantsverklaring automatisch te vervallen.
Vooral organisaties die veel gecontroleerde jaarrekeningen ontvangen, zoals Kamers van Koophandel, overheidsinstellingen en banken, kunnen voordeel hebben van digitale aanlevering en goedkeuring. Gecontroleerde jaarrekeningen hoeven niet meer te worden overgetypt, maar kunnen elektronisch worden ontvangen, ingelezen en verwerkt dankzij het XBRL-formaat, een open standaard om financiële gegevens uit te wisselen via het internet. 
De klassieke handtekening die normaal onder een accountantsverklaring staat is in de pilot vervangen door een elektronische handtekening met het beroepscertificaat. Met hetzelfde beroepscertificaat wordt ook de jaarrekening gewaarmerkt, waarmee de integriteit van de jaarrekening in het maatschappelijk verkeer is gewaarborgd.  
Waarschijnlijk is het vanaf 2017 verplicht om gecontroleerde jaarrekeningen van middelgrote- en grote bedrijven bij de Kamers van Koophandel te deponeren. 
 ___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen