Intensieve samenwerking politie, justitie en banken tegen internetfraude

Procesoptimalisatie door informatie
Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Landelijk Parket en de banken gaan in een 'bankenteam' samenwerken om digitale criminaliteit aan te pakken.

Hiervoor is vandaag een samenwerkingsconvenant ondertekend door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Het convenant is ook ondertekend door voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken en de bestuurders Chris Vogelzang (ABN AMRO), Nick Jue (ING), René Steenvoorden (Rabobank), Annemarie Zielstra (cpni.nl), korpschef Ruud Bik (KLPD) en Hoofdofficier Van de Burg.

De Electronic Crimes Taskforce (ECTF) is een initiatief van het KLPD en gaat voorlopig voor één jaar van start. In het team delen de betrokken organisaties informatie om criminaliteit te voorkomen, zoals fraude met internetbankieren. In het buitenland blijken dergelijke bankenteams succesvol.

De financiële schade die digitale criminaliteit veroorzaakt voor financiële instellingen en consumenten, is de afgelopen jaren toegenomen. De Nederlandse Vereniging van Banken maakte vandaag bekend dat in 2010 de schade door fraude met internetbankieren 9,8 miljoen euro bedroeg. In 2009 was dit nog 1,9 miljoen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gerelateerde artikelen