Intelligente Automatisering in opkomst bij financials

AI is nu nog de meest dominante technologie, blockchain de minste.

Van alle technologieën heeft kunstmatige intelligentie de grootste invloed op financiële processen. Dit blijkt uit de FinTech Barometer, het onderzoek van Onguard naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven, dat dit jaar voor de zesde keer is uitgevoerd. Ruim vier op de tien finance professionals wezen daarin kunstmatige intelligentie aan als dominante technologie.

Big data is volgens de finance professionals de tweede meest invloedrijke technologie. Die werd genoemd als dominante technologie door ruim een derde van de profs (37%). Op de derde plek staat Internet of Things, Iets minder dan een kwart van de ondervraagden (23%) denkt dat deze technologie het meest van invloed is op de financiële processen.

Blockchain is de hekkensluiter in de lijst van meest invloedrijke technologieën. Slechts veertien procent geeft aan dat deze technologie van invloed is op het financiële proces. Toch ziet de financiële sector ook kansen voor blockchain. Zo kan het volgens 21 procent van de finance professionals voor minder fouten in het werk zorgen. Daarnaast denkt achttien procent dat blockchain internationale en zakelijke betalingen makkelijker kan maken.

Een technologie waar finance professionals wel enthousiast over zijn, is intelligente automatisering (IA). Op dit moment weet een derde van de finance professionals wat IA betekent, maar maakt slechts acht procent er gebruik van. Een kwart bevindt zich al in de vroege planningsfase en 41 procent verwacht IA binnen twee jaar toe te passen.

Een voorbeeld van IA is Robotic Process Automation-software (RPA), waarmee factuurverwerking efficiënter wordt gemaakt. Vijftien procent van de organisaties maakt al gebruik van RPA binnen financiële processen, en een derde (33%) denkt momenteel na over hoe ze RPA kunnen integreren.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie: deze toepassingen zijn voor de financieel manager van belang

Gerelateerde artikelen