Innovation Roadshow

Voor in de agenda: 3 oktober, Financial Systems 2019. Duurzaamheid, service design, cybersecurity, big data, robotica, blockchain, en meer.

Door Bouko de Groot

Over een paar weken opent de 2019-editie van Financial Systems de deuren. Dit jaar staat in het teken van innovaties. Partners als Microsoft, Oracle Netsuite, Visma, AFAS, Exact en Workday laten zich zien en horen. Dankzij een uitgebreid programma met lezingen en workshops van experts bent u na die ene dag weer helemaal bij.

Duurzaamheid

Dit jaar is er bijvoorbeeld aandacht voor duurzaamheid, met een masterclass over duurzaam financieel management  van Lector Margreet Boersma. Ze legt uit dat duurzaam ondernemen helemaal niet ten koste hoeft te gaan van winst in de traditionele betekenis van het woord. Verstandiger omgaan met grondstoffen is duurzaam en bespaart geld. Efficiëntie in de logistiek en in het productieproces kunnen al belangrijke stappen zijn naar meer duurzaamheid. “Met de inzet van IT-analytics kun je kijken welke fasen in de logistiek je kunt overslaan”, zegt Boersma. “In de hele keten is op veel plekken winst te behalen.”

Cyber security

Cyber Security en Innovation Lead en partner bij Revnext, Anouk Vos, is ook van de partij.  “Als het gaat om beveiliging, ontbreekt het vaak aan de meest elementaire dingen. Het draait namelijk helemaal niet om de aanschaf van de allernieuwste, duurste en meest sophisticated software, maar om simpele dingen. Onderzoek wijst uit dat 80 procent van de hacks slaagt, omdat de (veiligheids-) updates niet op orde zijn.”

Service design

Tommaso Sarri, Senior Service Designer bij Deloitte, geeft een masterclass over service design, hoe je de mens centraal stelt in een digitale wereld. Digitalisering mag dan de logische weg vooruit zijn, bedrijven moeten ervoor waken dat ze blind een eenrichtingsweg inslaan. “Bedenk goed welke zaken je wil automatiseren. In elke digitaliseringsstrategie moet de mens centraal staan”, zegt hij. Sarri is opgeleid als industrieel ontwerper aan de TU Delft, “Een ontwerper begint altijd met ontwerpen vanuit de mensen.”

Big Data

Alexander Staal,  Partner, en Henk Pieter den Boer, Director bij PwC Consulting gaan in hun masterclass dieper in op data analytics. Ze zien dat veel organisaties nog niet toe zijn aan het inzetten van geavanceerdere vormen van data-analyse. “Nieuwe technologieën zijn te vaak nog een speeltje, een afleiding van wat bedrijven daadwerkelijk moeten doen”, zegt Staal. “Hierdoor leveren ze nog niet op wat ze zouden moeten opleveren.” Het grootste obstakel is dat de aanwezige data en datastructuren niet consistent zijn, en daardoor betrouwbaarheid missen. “Onze gesprekken met klanten starten vaak met een vraag van hun kant over robotics, cloud computing of dat analytics. Maar voordat je aan de slag kunt moet alle data gestandaardiseerd zijn”, zegt Den Boer.

Verder is er een workshop van Sanne Visser, Blockchain Tester bij Capgemini, over wat je wel en niet met blockchain moet doen en of het voor jouw organisatie geschikt is. Marelle van Beerschoten, founder van Digital Shapers, gaat dieper in  op de functionaliteit van data en robotica. En Arthur de Crook, founder van D[N]A Lab, geeft een masterclass over robotisering en wat je er als finance professional mee kan en moet. Bent u er ook bij?

Gerelateerde artikelen