Innovatieve ondernemers opgelucht: Kabinet blijft innovatie en ondernemerschap belonen

In 2015 blijven innovatieve bedrijven profiteren van mooie belastingvoordelen en subsidies, zo blijkt uit de Miljoenennota die gisteren gepresenteerd is. Daarmee beloont het kabinet bedrijven die blijven innoveren in Nederland.

De WBSO-regeling en de Innovatiebox blijven zo goed als onaangeroerd. Beide fiscale subsidieregelingen geven innovatieve bedrijven een belastingkorting. Vooral innovatieve MKB-bedrijven profiteren volop van deze regeling waardoor ook werkgelegenheid wordt gecreëerd.
 
Het kabinet kort wel op de 211 miljoen euro op de Research & Development Aftrek, de regeling die bedrijven een fiscaal voordeel geeft voor de externe kosten van R&D activiteiten. Met name de productie- en procesindustrie profiteren van deze regeling. 
 
“Innovatieve bedrijven mogen niet klagen over de steun van het kabinet,” vindt Innovatiespecialist Sander Wolfensberger van subsidieadviesbureau SUBtracers. “Met een oog op de bezuinigingen doet het kabinet wat het kan om innovatie te stimuleren.” 
 
Wolfensberger denkt dat het verstandig is om het budget van de RDA te verlagen en over te hevelen naar de WBSO. “In de praktijk merken we dat juist de WBSO-regeling ervoor zorgt dat het MKB blijft innoveren in Nederland en start-ups de eerste jaren overleven. De WBSO is gunstig voor alle innovatieve ondernemingen, ook als ze verlies maken. Bovendien behoudt het werkgelegenheid in Nederland doordat de regeling de kosten van arbeid drukt”.
 
Bedrijven die gebruik willen maken van de Belastingvoordelen in 2015, moeten voor eind november een aanvraag ingediend hebben bij RVO.

Gerelateerde artikelen