Innovatie fiscaal aantrekkelijker voor mkb

Ondernemers die innovatieve diensten of producten leveren, kunnen makkelijker aanspraak maken op de belastingvoordelen die daarbij horen. Dat maakte Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën onlangs bekend.

De winst die een ondernemer haalt uit vernieuwende activiteiten valt nu in de zogenoemde innovatiebox, waar een laag belastingtarief geldt. Maar de ondernemer moet daarvoor wel bepalen welk deel van zijn winst precies toerekenbaar is aan de innovatie. Voor ondernemers is dat soms moeilijk, heeft Weekers geconstateerd. Hij introduceert daarom een methode met een vaststaand (forfaitair) percentage.

Ondernemers mogen in de nieuwe situatie, mits ze zich hebben bewezen als innovatief, 25 procent van hun winst plaatsen in de innovatiebox. Daar geldt een belastingtarief van vijf procent op de winst, in plaats van 20 of 25 procent. De regeling kent wel een maximum van 25.000 euro en heeft daarmee vooral betekenis voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Als het bedrijf heeft voldaan aan de eisen voor innovatief ondernemerschap, gelden de voordelen 3 jaar. Daarna wordt opnieuw bekeken of het bedrijf zich kwalificeert voor de innovatiebox.

Gerelateerde artikelen