Op reces voor de recessie
Een serie blogs over strategie, ondernemerschap, overleven, IT, & financiering.
De regering en de Tweede Kamer stellen dat we rustig op vakantie kunnen gaan en dat alles onder controle is. Maar is dat economisch gezien wel zo?
Door Tony de Bree. Hij is auteur van 'Overlevingsstrategie voor startups', 'De scale-up blueprint' en 'Kan het vliegen?'. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC's en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.
We zijn allemaal blij dat 'we' weer meer kunnen. We lijken een beetje op die koeien die na de winter weer springend de wei in gaan. En natuurlijk is het ook goed nieuws: geen nieuwe Covid-19 gevallen, steeds minder mensen op de I.C. Fijn.
Wat me wel verbaast is de boodschap die Premier Rutte vervolgens hiermee afgeeft: alsof nu ook de economische en financiële problemen onder controle zouden zijn. Niets minder is waar. Veel mensen maken zich zorgen over hun baan, er zijn veel zombiebanen in Nederland en in Europa (banen die door overheidssteun kunstmatig in stand worden gehouden en die waarschijnlijk na 1 oktober – of al eerder – verdwijnen), dagelijks horen we dat bepaalde sectoren zonder steun snel zullen gaan omvallen, we horen dat mensen steeds vaker in de problemen komen en hun schulden niet meer af kunnen betalen, en zo kun je nog wel even doorgaan.
Daarnaast is de financiële positie van de grootbanken niet bepaald rooskleurig te noemen. Het is nog maar de vraag hoeveel van de bedrijfsleningen en kredieten terugbetaald zullen gaan worden en hoeveel mensen hun hypotheek niet meer zullen kunnen betalen. Daarnaast lopen ING en ABN Amro ook nog het risico een flink bedrag te verliezen door het debacle met Wirecard. Dat bedrijf heeft een kredietlijn van 1,75 miljard euro bij een consortium van vijftien banken, waaronder ING en ABN Amro: zij staan elk voor 200 miljoen euro garant.
De lessen moeten geleerd zijn, dus waar is het plan voor de tweede golf?
De DNB schetste een aantal mogelijk scenario's met betrekking tot de ontwikkeling van de werkloosheid en de diepte van de recessie. Zelfs in het gunstigste geval zullen veel mensen na 1 oktober hun baan gaan verliezen. Voeg daarbij het feit dat het MKB relatief weinig steun heeft gekregen in vergelijking met grote bedrijven, en het economisch beeld voor tijdens en na de vakantie is niet bepaald rooskleurig.
Het is dan ook erg bijzonder dat de regering op vakantie gaat en de Tweede Kamer op reces! Het zou verstandiger zijn om in ieder geval een aantal mensen 'aan de dijkbewaking' te zetten. Ik had liever gehad dat men een aantal duidelijke maatregelen had genomen voor tijdens de vakantieperiode, in plaats van daarmee te wachten tot begin september. Voor veel mensen en bedrijven ís het dan waarschijnlijk al te laat.
Een maand geleden waarschuwde ik er nog voor dat bedrijven en werknemers in slaap waren gesust door de noodsteun. Het lijkt er op dat dit nu is gebeurd met onze vertegenwoordiging: regering en Tweede Kamer, wordt wakker en blijf wakker!
Blogs in deze serie:
- Strategische portefeuillemodel is achterhaald.
- Kan Invest-NL vliegen?
- Als zwijgen goud is
- Unicorns zijn uit, zebra's zijn in
- Grootbanken achterhaald?
- Van groeien naar overleven (1)
- Van groeien naar overleven (2)
- Wanneer worden onze banken duurzaam?
- 7 eisen voor KLM-redding
- KLM: staatssteun zonder overlevingsplan?!
- De stille corona-bailout van grootbanken
- Will we survive?
- Post-corona succes begint bij ander onderwijs
- Klaar voor de grote klap in oktober?
- Polderend op weg naar zwaarste DNB scenario
- Red je organisatie! De-organiseer!
- Op reces voor de recessie
Lees ook de andere blogs van Tony de Bree: Zin en onzin van negatieve rente
(foto: Rudy and Peter Skitterians, Pixabay)