Klaar voor de grote klap in oktober?

Bedrijven en werknemers zijn door alle steun in slaap gesust. De echte problemen komen pas na de zomer.

Een serie blogs over Know Your Business, strategie, ondernemerschap, overleven, IT & financiering.

De regering heeft bekend gemaakt dat het nieuwe tweede steunpakket ook tegelijkertijd het laatste pakket is. Een groot aantal banen is behouden gebleven door de arbeidskostenvergoeding. Maar wat gebeurt er na 1 oktober en ben je daar als onderneming en werknemer klaar voor?

Door Tony de Bree. Hij is auteur van de bestsellers 'De scale-up blueprint' en 'Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup'. Ook is hij sinds 1997 succesvol spotter van bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal (in 2001). Hij is ICT-lid in RvC's en werkte bij ABN AMRO o.a. als projectleider CDD en global splitsingsmanager KYC.

Als je het goed bekijkt is de impact van de coronacrisis tot nu toe voor Nederlanders nogal verschillend geweest. Aan de ene kant hebben veel mensen, die een vaste baan bij een aantal grote bedrijven of bij de overheid hebben, weinig van corona in hun portemonnee gemerkt. Hun grootste probleem was soms 'dat je geen gist meer kon krijgen voor je taart' of dat 'die videovergaderingen toch wel vermoeiend waren'.

Aan de andere kant zijn veel MKB-bedrijven en ZZP'ers wel al gedwongen geweest om drastische maatregelen te nemen door snel in niet-noodzakelijke uitgaven te snijden en door hun business – en vooral hun verdienmodel – snel grondig te herzien. Daarnaast hebben andere groepen werknemers zonder vast arbeidscontract, waaronder mensen met een nulurencontract en flexwerkers, de pijn al lang gevoeld. Men werd in principe teruggeworpen op de bijstand, waarbij weliswaar de aanvraagperiode werd verkort, maar de uitkering vaak lang op zich liet en laat wachten.

Door in het tweede steunpakket ook nog eens de partnertoets in te voeren, blijken in de praktijk nu ook al veel gezinnen van startups, scale-ups en MKB-bedrijven in grote financiële problemen te komen, aangezien de bijstand uit het eerste pakket al niet in verhouding stond tot de verloren inkomsten en ook die inkomenssteun nu per 1 juni is vervallen.

In slaap gesust

De vraag is nu wat dat allemaal betekent vanaf 1 oktober, als het tweede en laatste pakket stopt. Het antwoord daarop is redelijk simpel te schetsen. Aangezien veel bedrijven door het 'kussen van de overheid' het echte probleem niet of nauwelijks hebben opgelost – namelijk de permanente of langdurige vraaguitval – zullen dan veel van die bedrijven óók drastisch moeten ingrijpen in niet-noodzakelijke kosten en snel hun overlevingsstrategie opstellen en invoeren, in combinatie met een nieuw verdienmodel en een nieuwe organisatie. En wat dat zal betekenen? Massaontslag. Aangezien veel werknemers met een vaste baan zich in slaap hebben laten sussen, omdat hun salaris 'toch wordt doorbetaald', hoop ik dat ze een spaarpotje hebben, zodat ze het een tijdje kunnen uitzingen.

Ik vrees echter het ergste: veel mensen hebben zich diep in de schulden gestoken en zijn niet voorbereid op een inkomstenval van bijvoorbeeld 3.500 euro netto per maand naar pak hem beet 1.900 euro WW, inclusief sollicitatieplicht naar vaste banen die er  niet of nauwelijks zijn voor hoogopgeleide mensen. Ik heb die stappen terug al zelf een aantal keren gedaan en weet dus wat het is. Mijn advies: ga niet op vakantie en leg het geld opzij.

Blogs in deze serie:

Lees ook de andere blogs van Tony de Bree: Zin en onzin van negatieve rente.

Gerelateerde artikelen