HR-data onbenut om slimmer te werken

Systemen kunnen beter inspelen op de vraag naar inzetbaarheid.

Op basis van data-analyse kunnen bedrijven hun personeel slim, efficiënt en productief inzetten. Hierbij kunnen ze rekening gehouden met de planning, de beschikbare capaciteit, vaardigheden, en de werkdoelstellingen. Maar veel bedrijven laten deze mogelijkheden liggen. Ze gebruiken hun HR-data vooral voor de registratie van afwezigheid en werktijden.

Dat blijkt uit onderzoek van Europese HR-dienstverlener SD Worx. Het aan elkaar koppelen van HR-systemen maakt het mogelijk om beter in te spelen op de vraag van werknemers naar flexibele werktijden. Bijna de helft van de werknemers in Europa kiest een werkgever op basis van werktijden, de arbeidsduur en een flexibele tijdsregeling.

Een beter gebruik van HR-data stelt medewerkers in staat om slimmer om te gaan met werktijd. Vooral op uitvoerend niveau (49%) en bij lager management (44%) maakt men gebruik van tijdsregistratie. Bij het middenkader (37%) en senior management (30%) is dit veel minder het geval.

Niet alleen kwantitatieve data zijn belangrijk voor een efficiënte personeels- en werkplanning. Ook kwalitatieve data, zoals een overzicht van vaardigheden, talenten en expertise, zorgen ervoor dat alle talenten op het juiste moment benut worden.

Een derde van de bedrijven in Europa investeert in toepassingen waarmee werknemers en managers zelf hun data kunnen invoeren en beheren.

Gerelateerde artikelen