Het begin van het boekhoudloze en accountantsloze tijdperk

In mijn blog 'het failliet van klassiek boekhouden' beschreef ik de afgelopen eeuwen boekhouden vanaf het enkel boekhouden. Ik durf nu een stap verder te gaan. Het boekhouden houdt volledig op te bestaan, boekhouders, administrateurs en accountants zijn niet meer nodig.

Als je ziet dat aanbieders als Exact online, Twinfield en AFAS steeds verder gaan met de functionaliteit die zij bieden, is het een kwestie van tijd dat niemand zich meer bezig hoeft te houden met het boekhouden op zich. Het bestaat dan gewoon niet meer. De term robotisering is al eens gevallen, maar dat gaat mij niet ver genoeg. Als je het hele proces van boekhouden kan automatiseren, is het een kwestie van tijd dat niemand weer weet dat het bestaat.

En dat is goed. Overbodige zaken moeten verdwijnen zoals de filmrolletjes, grammofoonplaten, fietsen zonder elektromotor enzovoort.

Nabije toekomst
Je kunt in de nabije toekomst gewoon zeggen: dit is mijn proces en er wordt vanzelf een routing en procesflow op de achtergrond uitgewerkt en geïnstalleerd inclusief verwerking van transacties. Het zal niemand meer interesseren wat het nummer en grootboekrekening zijn van kruisposten of salarissen en opbrengsten. Ze zijn simpelweg verworden tot metadata en niet meer relevant! Denk ook aan de blockchain technieken die voor verwerking van transacties kunnen zorgdragen.

Door een proces met automatische afhandeling van transacties naar de achtergrond te plaatsen, ontstaat een situatie die ik zou willen vergelijken met een black box net als de computer in een auto, die aan de computer van de garage kan worden uitgelezen.

Verschuiving van verantwoordelijkheden
Inrichting en parameterisering worden volledig door de softwarefabrieken van Exact, Kluwer, AFAS, etc, gedaan. Door een verbinding te maken met de cloud en aan te geven welk type bedrijf je hebt, kan het proces worden opgestart. Het factureren kan beginnen en is een gevolg van één van de laatste stappen in het proces.

Bedrijven als voornoemd zullen steeds groter worden met het grote voordeel dat ze steeds meer data tot hun beschikking krijgen en daarmee iteratief de processen kunnen verbeteren van hun Cloud software. 

Overbodige en nieuwe banen
Door de procesbenadering krijgen we behoefte aan een ander type medewerkers, die niet persé financial hoeven te zijn. We krijgen volgens mij de volgende functies:

Initiator, degene die de automatische proces-start begeleidt via een monitoring systeem in wat vroeger het boekhoudpakket heette.

Financieel analist die namens en in opdracht van het bedrijf in eerste instantie en gedurende korte tijd de uitkomsten van de processen en hun financiële gevolgen beoordeelt op juistheid.

De externe analist in plaats van de accountant die met analyse tools zoals van analys.io en Coney een externe beoordeling kan maken van de nauwkeurigheid van cijfers en procesafhandeling.

Gevolgen
De gevolgen zijn natuurlijk dat oude en overbodige banen verloren gaan en nieuwe banen worden gecreëerd. 

Kostenreductie 1. Door de schaalvergroting ontstaan steeds vaker procesverbeteringen en niet in de laatste plaats door toepassing van kunstmatige intelligentie. Een klein voorbeeld is de functie ‘toewijzen’ in Exact online waarbij je een onbekende transactie uit de bank voor de toekomst kunt koppelen aan een grootboekrekening. In de toekomst zal deze functie via kunstmatige intelligentie overbodig worden. Ook het maken van een memoriaalpost zal eenvoudiger worden als hij nog nodig is. Je klikt de post aan in het grootboek, selecteert de plek waar hij naartoe moet en klikt op de verzendknop.

Kostenreductie 2. Doordat de klassieke accountant ook verdwijnt en wordt vervangen door zijn digitale collega betekent dat dat informatie sneller en goedkoper door de externe beoordelaar tot stand komt.

Delen jullie mijn visie of zien jullie beren op de weg?

André Salomons is auteur van het boek ‘Van Slow Close naar Fast Close’, software ondernemer, Fast Close en SharePoint trainer, spreker, blogger voor onder andere Financieel-Management.nl en Computable.nl. Hij heeft een eigen website waar je al zijn blogs en referenties kunt terugvinden. 
______________________________________________________________________________
Bezoek Financial Systems 2017
Slimmer werken en succesvoller worden met IT? Op zoek naar innovatieve financiële software? Kom dan naar dé jaarlijkse IT beurs voor financiële professionals. Ontmoet de beste softwareleveranciers en 1.000 financiële vakgenoten. Bezoek Financial Systems 2017. Schrijf u gratis in. 
______________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen