Helft mkb-ondernemers nog niet actief in cloud

In Nederland geeft meer dan de helft (54%) van de mkb-ondernemers aan nog geen gebruik te maken van de cloud. Slechts 1 op de 5 doet dit op dit moment wel. Dit blijkt uit onderzoek van Exact naar de rol van 'de cloud' binnen het mkb.

Opmerkelijk is dat 27% van de ondernemers niet zeker weet of hij wel óf niet gebruik maakt van softwareoplossingen uit de cloud. Het geeft aan hoe ingewikkeld het mkb de cloudmaterie nog vindt.

Onbekendheid trend
Op dit moment heeft 14% van het mkb zelfs nog nooit gehoord van deze IT trend. “En daar zit de crux. Deze manier van werken is voor veel bedrijven in het mkb erg interessant, maar aan velen van hen gaat deze ontwikkeling nog gewoon voorbij”, zegt Mark Appel, Marketing Director van Exact. Uit de resultaten van de ‘Exact MKB Cloud Barometer 2013’ blijkt dat slechts een kwart van de ondervraagden goed weet wat werken in de cloud precies betekent. Zo’n 33% heeft er wel eens van gehoord, maar kan niet goed beschrijven wat het inhoudt. Vooral in de sectoren ‘handel’ en ‘productie’ zijn er maar weinig bedrijven die een goed begrip hebben van de term.

Kenmerken cloud
Bedrijven die er wel bekend mee zijn wijzen als belangrijkste kenmerken aan ‘online toegang’ (83%) en ‘geautomatiseerd en centraal beheer’ (77%). Relatief onbekende eigenschappen van cloud computing zijn vooral ‘afname via self-service’ (44%), ‘betalen naar gebruik’ (52%) en ‘schaalbaarheid’ (56%). Appel: “Mkb-ondernemers kunnen dankzij cloudoplossingen naar verhouding goedkoop en eenvoudig over moderne technologieën beschikken. Zo kan informatie nu makkelijker en vanuit elke locatie gedeeld worden. Met als gevolg dat er meer tijd over blijft om te ondernemen.”

Waardevol om andere redenen
De zakelijke redenen voor het mkb om cloudoplossingen te overwegen hebben voornamelijk te maken met het verminderen van directe en indirecte kosten; zoals ‘investeringen vooraf’, ‘lagere IT kosten’ en ‘betalen naar gebruik’. Uit het onderzoek blijkt echter dat daadwerkelijke gebruikers heel andere voordelen ervaren, zoals ‘altijd en overal toegang tot belangrijke gegevens’ en ‘het eenvoudiger delen van informatie’. “Hier zit dus een duidelijk verschil. Werken in de cloud heeft vooral betrekking op het mobiliseren van informatie. De cloud maakt een andere manier van werken mogelijk die vooraf moeilijk te overzien is,” benadrukt Appel.

Vertrouwen en veiligheid
Ondernemers, voor zover zij al bekend zijn met de cloud, zijn over het algemeen positief over de cloud. Degenen die nog twijfelen stappen vooral nog niet over vanwege ‘vertrouwen in de leverancier’ (44% heeft meer vertrouwen in huidige systeembeheerder) en ‘de bescherming van data’ (30% geeft aan data in de cloud veilig te vinden).

Bron: Exact

Gerelateerde artikelen