Groei in eurozone, ondanks Nederlandse krimp

Alleen Nederland en Estland verkeren in een recessie.

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal van dit jaar weer gegroeid, ondanks een krimp in Nederland. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de economische groei uit op 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee werd de eerdere groeiraming bevestigd.

  • EU-cijfers achteraf licht naar boven bijgesteld
  • industrie zwakker dan een jaar geleden
  • rode lantaren voor Nederland, Hongarije en Estland

Eurostat meldde eerder al op basis van herziene cijfers dat de economie van het eurogebied in het eerste kwartaal toch niet in een recessie was beland. In de eerste drie maanden van het jaar was namelijk sprake van een nulgroei ofwel stagnatie van de economie. In juni meldde Eurostat nog een krimp van 0,1 procent voor het eerste kwartaal. Ook voor het vierde kwartaal van 2022 werd toen een krimp van 0,1 procent gemeld.


The Entrepreneurial Finance: Venture Capital Financing program provides participants with a unique and comprehensive perspective on start-up investing. It is designed to provide a perspective combining facts and best practices. Register now for the two day course at the Amsterdam Institute of Finance.


Net geen recessie (op een haar na)

De eurozone leek daarmee in een recessie te zijn beland. Bij twee kwartalen van krimp op rij spreken economen van een technische recessie. De krimp van 0,1 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar bleef wel gehandhaafd.

BV Nederland verkoopt minder aan buitenland en aan huishoudens

Statistiekbureau CBS meldde eerder op de dag al dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 0,3 procent is gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Na twee kwartalen van krimp op rij is Nederland daarmee wel in een recessie beland. De krimp komt vooral doordat Nederland minder spullen verkocht aan het buitenland en huishoudens minder geld uitgaven.

Estland, Nederland en Hongarije uitzonderingen

Nederland is naast Estland, dat al langer een krimp laat zien, het enige land van de eurozone dat in het tweede kwartaal in een recessie is beland. Binnen de Europese Unie laat ook Hongarije al een aantal kwartalen op rij een krimp zien. Voor de gehele EU werd in het tweede kwartaal een nulgroei opgetekend door Eurostat, na een groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal.

Europese werkgelegenheid en industrie beter dan vorige maand

Eurostat maakte tevens bekend dat de industriële productie in het eurogebied in juni met 0,5 procent is gestegen ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis daalde de productie echter met 1,2 procent. Daarnaast nam de werkgelegenheid in de eurozone in het tweede kwartaal met 0,2 procent toe, na een groei van 0,5 procent in het voorgaande kwartaal.

Gerelateerde artikelen