Groei ICT-bestedingen 1,1 procent

De totale bestedingen aan informatie en communicatietechnologie (ICT) nemen in 2009 naar verwachting met 1,1 procent toe. Met name software en services groeien met respectievelijk 5 en 4 procent. De bestedingen aan hardware stabiliseren zich. De telecom-internetsector krimpt naar verwachting met 0,2 procent.

Volgens brancheorganisatie ICTOffice groeit de ICT-branche net als voorgaande jaren meer dan de economie als geheel, die in 2009 volgens het CPB terugloopt met 0,75 procent. De totale marktomvang voor de ICTbestedingen loopt naar verwachting op tot 31 miljard euro.

Het softwaresegment is de grootste groeier binnen de IT-sector met een verwachte toename van 5 procent in 2009. Investeringen in software worden door veel organisaties noodzakelijk geacht om hun kritische bedrijfsprocessen te stroomlijnen, efficiënter te werken, kosten terug te dringen en meer toegevoegde waarde te realiseren door innovaties.

Ook willen leveranciers meer gemak bieden aan hun klanten door softwarepakketten gecombineerd aan te bieden en is er een toenemende aandacht voor informatiebeveiliging. Met de groei van de bestedingen in software breidt ook het segment services zich uit.

Implementatie van software en advisering spelen daarbij een rol. Ook blijven veel onderhoudscontracten bestaan, die gezien hun looptijd minder gevoelig zijn voor economische bewegingen.

De sector telecom-internet wordt geconfronteerd met sterke concurrentie en een prijsregulering voor mobiel bellen en sms’en binnen Europa door de Europese Commissie. Hierdoor dalen de bestedingen in telecom-internet, terwijl het gebruik van mobiele spraak- en datadiensten nog altijd sterk stijgt.

Gerelateerde artikelen