Goud glanst als nooit tevoren door oorlog in Israël

Goud duurder, Europese valuta onderuit
Recordprijs van meer dan 60.000 euro voor kilogram goud.

De prijs voor een kilogram goud steeg afgelopen weekend tot een nieuw record van 60.050 euro. Het vorige record in euro’s was in mei dit jaar. De gestegen goudprijs komt onder andere door de oorlog in Israël. Volgens Reinoud Bogert van goudspecialist Doijer en Kalff zit het edelmetaal al langer in een stijgende trend.

  • De goudprijs steeg afgelopen weekend tot een recordhoogte van 60.050 euro per kilogram, mede door de oorlog in Israël.
  • De goudprijs zit al langer in een stijgende trend door het monetaire beleid van centrale banken en de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten.
  • In Amerikaanse dollars nadert de goudprijs de symbolische grens van 2.000 dollar per troy ounce, die eerder dit jaar al werd doorbroken.

Bogert stelt dat de goudprijs de afgelopen tien jaar hard steeg door het monetaire beleid van centrale bankiers. Recent kwamen daar de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten bij. “Het is deze cocktail die de goudprijs op een nieuw record heeft gezet”, aldus Bogert.

In onzekere tijden op de beurs zien beleggers in goud een veilige haven. Zo stamt het laatste record in Amerikaanse dollars uit augustus 2020, midden in de coronapandemie. Toen was de prijs van een troy ounce (31,1 gram) goud ruim 2.075 dollar.

Ook in Amerikaanse dollars klimt de goudprijs de afgelopen weken omhoog, daar in de richting van de symbolische grens van 2.000 dollar per troy ounce. Zover is het nog niet, want maandag halverwege de dag noteerde goud op 1.980,40 dollar per troy ounce. Eerder dit jaar ging de goudprijs wel al door de grens van 2.000 dollar.

Lees ook:

Verleden goudprijs, ontwikkeling goudprijs
Amerikaanse S&P-500 dreigt door belangrijk technisch steunniveau te zakken, rente blijft stijgen
Goud piekt tot grote hoogte door oorlog om Gaza

Gerelateerde artikelen