‘Disruptive digital transformation? Bullshit!’

Logge olifanten laten dansen, dat valt nog niet mee! Gijs van Wulfen praat er 4 oktober in De Loods Nijkerk over tijdens Financial Systems.

“Vooral grote bedrijven zijn maar moeilijk in beweging te krijgen”, vertelt hij tijdens zijn workshop ‘Innoveren, hoe doe je dat?’ “Want daar gaat het vooral om vandaag: geld verdienen. Terwijl de vraag ‘wat moeten we morgen gaan doen?”, naar de achtergrond verschuift.”

Van Wulfen is al jaren een grote naam in de wereld van innovatie. In 2013 werd hij door LinkedIn benaderd om zijn ideeën over innoveren op het social media platform te delen. In een selecte groep van 140 influencers met grote namen als Barack Obama en Richard Branson. Vorig jaar werd Het Innovatie Doolhof, van de hand van diezelfde Van Wulfen, managementboek van het jaar. Zijn blogs worden door 300.000 volgers wereldwijd gelezen. 

Opstijgen
“Je krijgt alleen nieuwe ideeën als je nieuwe inzichten hebt”, is zijn overtuiging. “Vlucht toch eens uit die operational excellence modus! Startups hebben die nieuwe ideeën al, de essentie is hetzelfde. Maar een groot vliegtuig heeft natuurlijk meer brandstof nodig om op te stijgen dan een kleintje.”

Tijdens zijn presentatie zal Van Wulfen over de door hem in 2006 ontwikkelde FORTH Innovation Method praten. Waarbij hij het moeizaam opstarten van innovatie weet te vergemakkelijken. “Dan wordt er gesproken over disruptive digital transformation”, grijnst Van Wulfen. “Iedereen knikt ja, maar heeft geen flauw idee waarover het eigenlijk gaat. Bullshit! Uit onderzoek blijkt dat slechts een kwart van alle organisaties op effectieve wijze met innovatie van start gaat. Omdat gedeald moet worden met korte termijn denken, met een chaotisch proces, met diepgewortelde bedrijfseigenschappen, met moeite om in hoofd en hart van de klant te kruipen, met gebrek aan steun van collega’s om die innovatie tot een succes te maken.”

Vluchtelingenkamp
Zijn FORTH Innovation Method is inmiddels wereldwijd door bedrijven en organisaties geadopteerd. Zo benutte de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR de FORTH Innovation Method om een vluchtelingenkamp in Oeganda op te zetten. “Ik reis de wereld over voor lezingen en trainingen”, vertelt Van Wulfen. “Zo was ik afgelopen juni nog in Japan.”
Gijs van Wulfen verklapt niet alles wat hij op Financial Systems gaat vertellen. Maar de van oorsprong bedrijfseconoom belooft dat het een op de praktijk gerichte workshop wordt, waarin drie innovatiemodellen de revue passeren. Elk daarvan gericht op bedrijven van verschillende omvang. En vooral geen ingewikkelde termen, niet moeilijk doen om toch maar vooral interessant te lijken… 

“Bedrijven innoveren pas als niks doen een groter risico vormt”, zegt Van Wulfen. “Dus als ze bang zijn iets te missen, blockchain bijvoorbeeld. ‘Nu motten we wel’, dat idee. Mijn innovatiemodellen bewijzen dat het anders kan, dat het anders moet.”   
       

Gerelateerde artikelen