Fintech wil blockchain-alternatief voor SWIFT introduceren

Franx, een digitale platform voor valutatransacties en internationaal betalingsverkeer, onderzoekt de mogelijkheden van Ripplenet, een op blockchain gebaseerd betalingsprotocol voor internationale betalingen.

Met behulp van deze technologie kan er mogelijk een revolutie in internationale transacties worden bewerkstelligd. Ondernemers die internationaal zakendoen kunnen dan tijd en geld besparen.

Grootbanken maken gebruik van het zogenaamde SWIFT-netwerk wanneer ze vreemde valuta overmaken naar het buitenland. Met behulp van het netwerk kunnen banken ervoor zorgen dat ze ook valuta over kunnen schrijven naar banken waar ze geen directe koppeling mee hebben. SWIFT is veilig en betrouwbaar, maar het kan sneller. Het kan soms dagen duren voordat een transactie is uitgevoerd. Ripplenet is een op blockchain gebaseerd alternatief voor SWIFT.

De technologie faciliteert eerlijke directe valutatransacties tussen partijen en daardoor zijn er geen zogenaamde ‘third party banks’ meer nodig die optreden als tussenpersoon binnen het netwerk. Transacties kunnen hierdoor sneller en goedkoper worden afgehandeld en hier profiteert de klant van.

Franx oriënteert zich momenteel op Ripplenet door de voor- en tegens te onderzoeken. “Het idee achter Ripplenet is erg sterk”, verklaart Evert van der Hoorn, projectmanager Blockchain bij Franx. “Internationale ondernemers zijn gebaat bij de zekerheid dat rekeningen zijn betaald op het moment dat de producten worden verscheept. Ripplenet kan het internationale betalingsverkeer aanmerkelijk versnellen. Door gebruik te maken van Ripplenet wordt Franx ook minder afhankelijk van SWIFT.”

Een beperking van Ripplenet is dat het netwerk nog niet zo wijdverbreid geaccepteerd is als SWIFT. Franx zal dan ook van SWIFT gebruik blijven maken wanneer Ripplenet niet toereikend is. Ripplenet wint echter wel snel terrein. Diverse grote globale financiële spelers, zoals Santander en Credit Agricole, maken ondertussen van de blockchaintechnologie gebruik. Het onderzoek wordt in het najaar van 2018 afgerond.

“Wij willen hiermee tempo maken omdat het onze klanten tijd en geld kan besparen. Wij volgen de blockchain ontwikkelingen nu al een paar jaar op de voet”, vertelt Hatim Chebti, oprichter en managing director van Franx. Wij zijn nu enthousiast over Ripplenet omdat het de belofte in zich heeft om op grote schaal veilig en snel internationaal betalingsverkeer te faciliteren.”

(ANP)

Gerelateerde artikelen