Fintech investeringen ingestort

Wereldwijd zijn investeringen in fintech in zes maanden bijna 80 procent gedaald door coronacrisis.

De totale investeringen in fintech kromp naar 26 miljard dollar, tegen 39 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar, als gevolg van de coronacrisis. Dit terwijl er steeds meer vraag is naar die diensten. Vergeleken met het tweede halfjaar van vorig jaar is de daling veel groter, bijna 80 procent. In die periode werd wereldwijd 111 miljard dollar in fintech geïnvesteerd. Nienke Wichers Hoeth, fintech-specialist bij KPMG, verwacht dat bedrijven in de toekomst juist meer gaan investeren in financiële technologie. “Niet alleen in klantgerichte, digitale technologieën, maar ook in mogelijkheden om hun kosten te beheersen en sneller op veranderingen te kunnen reageren, stelt ze.

KPMG ziet door de coronacrisis een verschuiving in het gedrag van de klant, onder meer in de gestegen adoptie van digitale betaaldiensten. Dat heeft ook de bedrijfsvoering van ondernemingen veranderd. Overheden over de hele wereld vestigen hun aandacht intussen op regelgeving. Zo kondigde de Nederlandse regering al aan obstakels uit de weg te willen ruimen die groei van de Nederlandse fintech-sector in de weg staan.

KPMG verwacht de komende periode een toenemende consolidatie in fintech omdat veel beginnende bedrijven in de sector moeite hebben om financiering aan te trekken. “Opportunistische investeerders zullen daarbij op zoek gaan naar aantrekkelijke deals,” aldus Wichers Hoeth.

(bron: ANP; foto: Austin Distel, Unsplash)

Gerelateerde artikelen