Financieel-strategisch voorsorteren op hoger water-tarief voor grootverbruik

Vitens wil grootverbruikers stimuleren tot efficiënter watergebruik

Drinkwaterbedrijf Vitens werkt aan een plan om zakelijke grootverbruikers meer te laten betalen voor drinkwater. Het betreft enkele tientallen bedrijven in de industrie en voedingssector. Deze ‘verspillingstoeslag’ zou in 2025 ingaan en is bedoeld om drinkwaterbewustzijn te vergroten. De financiële gevolgen voor betrokken bedrijven kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van hun waterverbruik.

• Vitens overweegt hogere tarieven voor zakelijke grootverbruikers
• Plan moet drinkwaterbewustzijn vergroten en investeringen mogelijk maken
• Besluit verwacht eind november tijdens aandeelhoudersvergadering

Vitens benadrukt dat het plan nog in de onderzoeksfase zit. Eind november, tijdens de aandeelhoudersvergadering, wordt meer duidelijkheid verwacht over de invoering van het hogere tarief. De toeslag zou gelden voor de “allergrootste afnemers”, maar Vitens wil niet specificeren welke bedrijven dit precies betreft. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Actiepunten voor financiële afdelingen

1. Budgettering: reserveer middelen voor waterefficiëntie-investeringen.
2. ROI-analyses: ontwikkel modellen om de rendement van waterbesparende initiatieven te berekenen.
3. Rapportage: integreer watergebruiksdata in financiële rapportages en ESG-verslagen.
4. Risicobeheer: kwantificeer waterrisico’s en neem deze op in het algemene risicobeheer.
5. Prestatie-indicatoren: ontwikkel KPI’s voor waterefficiëntie en koppel deze aan financiële prestaties.
6. Samenwerkingen: werk samen met operationele afdelingen om waterbesparende initiatieven te identificeren en te implementeren.

Investeringen in toekomstige watervoorziening

De extra inkomsten uit de hogere tarieven wil Vitens investeren in toekomstige watervoorzieningen. Dit is nodig vanwege de toenemende vraag naar drinkwater in Nederland. Vitens zoekt ook actief naar mogelijkheden voor waterbesparing en hergebruik bij haar grootste klantenIn Californië hebben soortgelijke maatregelen geleid tot een significante afname in waterverbruik bij bedrijven, meldt de Los Angeles Times.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen