Financieel adviseur is softwarepakket de baas

Financieel advies blijft mensenwerk en software is het hulpje, zegt de AFM

Adviessoftware is een goed hulpmiddel voor financieel adviseurs. Maar voor het geven van goed financieel advies aan klanten is meer nodig. Daarbij kan de software hooguit een ondersteunende rol spelen.

Dat concludeert financieel toezichthouder AFM op basis van onderzoek naar softwarepakketten. Goed advies blijft het terrein en de eindverantwoordelijkheid van de financieel adviseur, zo luidt een van de resultaten.

De AFM onderzocht een aantal veelgebruikte softwarepakketten voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). Omdat de onderzochte functies ook voorkomen in softwarepakketten voor andere financiële producten, zijn de conclusies relevant voor adviessoftware voor financieel dienstverleners in het algemeen, stelt de toezichthouder.

Zowel voor opslag via lokaal geïnstalleerde software als voor cloudsoftware heeft de AFM in het rapport een aantal specifieke aandachtspunten.

Op basis van het onderzoek komt de AFM met aandachtspunten voor financieel adviseurs die met adviessoftware werken. Zo moeten adviseurs grondig onderzoeken op welke manier software hen ondersteunt en wat zij zelf moeten doen voor een goed advies dat voldoet aan de wettelijke eisen.

Zorg altijd goede schriftelijke onderbouwing van de adviezen, zo gaat de wijze raad van de AFM verder. Adviessoftware is gericht op het vastleggen van keuzes, maar vaak niet op de onderbouwing. Let ook op goede dossiervorming bij het geven van advies, bij veel pakketten moet dat handmatig gebeuren.

Verzeker je er ook van dat de klantinformatie goed beveiligd is door de softwareleveranciers, zo besluit de AFM. Financieel adviseurs beschikken over gevoelige data van klanten.

De softwareleveranciers zorgen doorgaans voor opslag van klantgegevens in de cloud.

Check de beveiliging bij de providers, bijvoorbeeld door naar certificeringen te vragen, zoals ISO 27001.

 

 

Gerelateerde artikelen