Financials op expeditie door digitale jungle (Financial Systems 2018)

Dat digitale transformatie een noodzaak is weet iedere organisatie. En finance faciliteert hierin. De vraag is hoe. Duizend financials gingen op Financial Systems 2018 op ontdekkingstocht.

Continu verschijnen onvoorstelbaar veel nieuwe tools, apps, systemen en services voor finance professionals die prestaties ingrijpend kunnen verbeteren. Hoe vind je de juiste tools voor jouw bedrijf? Tijdens Financial Systems 2018, in De Loods in Nijkerk, kwamen op donderdag 4 oktober duizend finance professionals bij elkaar om zich te oriënteren op de mogelijkheden van slimme (financiele) systemen en oplossingen voor data analytics. 

>> Herbeleef Financial Systems 2018: Bekijk de foto's en de aftermovie

In de unieke digitale jungle die voor het vernieuwde Financial Systems gecreërd was, maakten de toegestroomde financials kennis met de belangrijkste software-aanbieders van de Nederlandse markt. In verschillende jungle hutten deelden ondertussen een groot aantal topexperts hun kennis en ideeën.

20 procent extra capaciteit

De eisen van klanten van bedrijven worden steeds groter. Dat maakt slimmer werken een noodzaak. Frans van Loef (FreeCapacity) gaf de financials tips over hoe ze binnen drie maanden 20 procent capaciteit vrij kunnen spelen. Voordat je een nieuw project start, is het altijd eerst belangrijk zaken te schrappen, zegt Van Loef. Keuzes maken is nodig, kritisch kijken welke projecten nu echt nodig zijn.

Stoppen met lopende projecten is wel lastig, vooral in IT en automatisering, zegt Van Loef. Maar juist stoppen met dingen die niets opleveren is in veel organisaties heel hard nodig. Om de zoveel tijd moeten zouden organisaties eigenlijk eens alle 'rompslomp' moeten vervangen. Te veel tijd gaat op aan projecten waar geen voortgang in zit, aan overleg en rapportages. Er blijft soms nauwelijks tijd over om ‘echt’ te werken. Stoppen dus met die projecten, aldus van Loef.

Probleem is dat vaak niet duidelijk is op welke criteria projecten beoordeeld worden. Hier is helderheid nodig. Van Loef raadt aan om vijf tot zeven heldere criteria op te stellen, waar alle lopende projecten op beoordeeld worden. Dan ontstaat pas een objectief overzicht, dat nodig is om tot een keuze te komen. Ook bij het starten van nieuwe projecten is scherpte vereist. Alleen zo blijft er voldoende capaciteit beschikbaar om de projecten tot een succes te maken. Een algemene regel: voor elk project dat je start, moet je er ook één stoppen. 

“Iedereen te hacken”

Digitalisering brengt nieuwe gevaren met zich mee voor bedrijven. Daarover sprak Edwin van Andel. Toen deze ethische hacker aan het begin van zijn presentatie aan het publiek vroeg of ze hackers haten of liefhebben, toonden bijna iedereen sympathie voor de netwerkkrakers. Maar zijn sessie was voor veel bezoekers ook een eye-opener. Want Van Andel toonde in de afgeladen volle Data Village met veel voorbeelden aan dat vrijwel alle bedrijven makkelijk te hacken zijn. 

Of het nu digitaal beveiligde hotelkamers zijn of bedrijfspasjes: alles is te hacken. Je vult willekeurig een deel van een code in op een NAW-pagina van een website en komt dan te vaak terecht in een groot bestand op een server. Ander voorbeeld: een Israëlische hackersclub kan via een onbeveiligde laptop de microfoon aanzetten en luisteren naar de pixels op je scherm: zo weten de hackers precies welke gevoelige informatie je leest.

Van Andel zorgt er met zijn organisatie Zerocopter voor dat er een brug wordt geslagen tussen bedrijven en hackers, door hackers te helpen bedrijven te beveiligen. In zijn vrije tijd zit huj bij The Guild of the Grumpy Old Hackers, die ervoor zorgen dat jonge hackers aan de goede kant blijven. Elk bedrijf kan hem uitnodigen om gratis de veiligheid te testen van IT, tool of app. “We hoeven er niets voor.” Maar lang niet alle hackers zijn betrouwbaar, waarschuwt hij. Veel bedrijven hebben last van types die uit een buitenland bellen en beweren dat ze een gat in de beveiliging hebben ontdekt en voor veel geld willen vertellen wààr. “Meestal zijn dat gewoon criminele afpersers.” Ook daarbij kan ZeroCopter helpen door dit soort pogingen af te vangen en alleen serieuze meldingen door te sturen naar een bedrijf.
_______________________________________________________________________________

Interessant voor u als Finance Professional:  
1. Ontmoet Finance Executives op inspirerende events:
Executive Day 2018 | Keep the Netherlands great op 10 oktober bij the Duke in Nistelrode
FM Club Forum | High Performance op 7 november bij Yacht in Utrecht
FM Dag 2018 op 14 november bij 1931 Congrescentrum Brabanthallen in 's Hertogenbosch
Mis deze kansen niet. Bekijk alle events via FM.nl/events.

2. Sluit u aan bij de FM Club voor meer kennis, groter netwerk en snellere carrière
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Dit kunt u ook. Hoe? Word nu lid van de FM Club.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Voorkom financiële missers en creëer waarde. Volg de driedaagse training Financiële Analyse.
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.
– Hoe spoort u verborgen cash op en hoe speelt u het vrij? Volg de eendaagse Masterclass Cash Management.

Gerelateerde artikelen