Financial blijft verslingerd aan Excel

Excel modellen: Power up jouw bereiken
Ondanks alle ontwikkelingen in het financiële softwarelandschap blijft 'good old' Excel onmisbaar voor financieel managers.

Dat is een van de conclusies die kan worden getrokken op basis van een enquête van Alex van Groningen onder 75 finance managers. 

Met uitzondering van een respondent geven alle financials aan het in 1985 gelanceerde spreadsheetprogramma te gebruiken. Niet minder dan 85% geeft aan het programma van Microsoft aan te wenden voor analyses. Bijna driekwart (73%) van de ondervraagden stelt Excel te gebruiken voor het uitvoeren van rapportages, eenzelfde percentage benut het programma voor planning&control-doeleinden. Iets minder populair is de consolidatiefunctie. Deze wordt door 4 op de 10 respondenten toegepast. 

Lees ook: Financemanager ontevreden met gebruik data

Ondanks de populariteit van haar spreadsheetprogramma is Microsoft geen alleenheerser op de markt voor financiële software. Een kwart van de geënquêteerden geeft aan dat het bedrijf hoofdleverancier is van de gebruikte financiële software. De technologiegigant wordt op de voet gevolgd door Exact (23%) en het Duitse SAP (21%). Andere veelgenoemde leveranciers zijn AFAS, Unit4 en Twinfield. 

Met de tevredenheid over de gebruikte software zit het doorgaans snor. Gemiddeld geven de finance managers hun softwarepakket een 6,5. Het logische gevolg daarvan is dat 64% van de financiële managers geen plannen heeft om de ERP- of financiële systemen op korte termijn te vervangen. Tevredenheid of een recente migratie naar een nieuw softwarepakket zijn de meest opgegeven reden voor continuatie van het huidige pakket. Een kleine 11% geeft aan de software (deels) in het lopende jaar te vervangen, terwijl een kwart van de geënquêteerden een software-wisseling op de planning heeft staan tussen 2019 en 2021. Overstappers waren minder scheutig met hun toelichting, maar behoefte aan meer gebruiksvriendelijkheid of ‘onderdeel van langetermijnstrategie’ zijn genoemde redenen. 

Hoewel finance-afdelingen relatief honkvast zijn qua softwareleveranciers, betekent dit niet dat het ontbreekt aan investeringen. De meeste respondenten geven aan de komende tijd meer te investeren in IT, tot aan dubbele budgetten toe. 

Gerelateerde artikelen