Finance draait meer dan ooit om inleven, luisteren en overtuigen

Finance van morgen draait om professioneel advies op basis van scherpe en heldere analyses.

De toekomst in de wereld van Finance laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Het draait zeker niet meer enkel om het produceren van cijfers, maar meer en meer om professioneel advies op basis van scherpe en heldere analyses. Om professionals te ondersteunen bij deze ontwikkeling zette Yacht het Future Finance Change Program (FFCP) op. Financials Heleen van de Wiel en Jaouad Achamlal ervaren het FFCP als pure winst.

Gelijk hebben versus gelijk krijgen

Futureproof financials. Ja, zo voelen Heleen van de Wiel en Jaouad Achamlal zich nu zeker. Vakinhoudelijk hebben ze al jaren volop kennis en kunde. Maar om een goed advies te kunnen geven, spelen naast kennis van feiten en cijfers ook presentatie en gesprekstechnieken een rol. FFCP heeft bijgedragen aan het verfijnen van deze vaardigheden.

“Voor een financial betekent inhoudelijk gelijk hebben niet automatisch ook gelijk krijgen”, zo trapt Jaouad af. “Net zoals bij veel financials het geval is, was mijn voorkeursstijl van beïnvloeding voornamelijk gebaseerd op argumenteren. In het FFCP werd ik gemotiveerd om ook andere stijlen te gebruiken, zoals consulteren. En dat werkt.”

Luisteren en overtuigen

Heleen herkent zich in die woorden. Ze is bij Yacht interim controller in de regio Eindhoven, terwijl Jaouad in die functie actief is in de regio Utrecht. Heleen: “We blijven kritisch, maar kijken en praten vervolgens mee over welke koers het bedrijf het beste kan varen. Over hoe processen te verbeteren. Kortom, we zitten meer aan het stuur. En dat betekent simpelweg dat aan ons als financials andere competenties worden gevraagd. Softskills als inleven, luisteren en overtuigen zijn essentieel geworden in ons vak.”

Jaouad knikt. “Het is niet meer een kwestie van alleen cijfers produceren. Het gaat over het verhaal achter de cijfers. De impact van bepaalde beslissingen goed kunnen inschatten. Wat kan en moet ik als ondernemer in de toekomst met de resultaten van nu? Op dat vlak moeten wij de adviserende rol pakken.”

Serieuze gesprekspartner

Heleen geeft aan dat het FFCP haar zowel privé als zakelijk sterker heeft gemaakt. “Ik was voor dit traject bijvoorbeeld meer gesloten dan nu. Ik ben toegankelijker geworden en vind makkelijker aansluiting met mijn gesprekspartner. Dat resulteert er ook in dat ik met meer zelfvertrouwen en overtuigingskracht gesprekken voer met managementteams en directies”.

Jaouad ervaart hetzelfde. ”Het FFCP programma heeft mij geholpen om me nog beter te verplaatsen in het belang van een stakeholder, om signalen van weerstand eerder te herkennen. Als interimmer had ik ten tijde van de trainingen ook bewust gekozen voor een opdracht met een groot politiek speelveld. In mijn rol als project controller bij een grote spoorinfrastructuurbeheerder had ik veel interactie met diverse stakeholders en kon ik het geleerde direct in de praktijk brengen. Het leereffect was hierdoor nog sterker.”

Inhoud en relatie

We zaten dus meer op inhoud, nu veel meer op relatie”, vervolgen de twee. “Onze belangrijkste tip voor alle finance professionals is dan ook: kijk en luister naar de beweegredenen en de emoties bij de ondernemers. Aanvoelen van wat bedrijven écht van ons willen, daar gaat het om. Natuurlijk moeten de cijfers op tafel komen, maar wij zijn er bovenal om de vertaalslag naar een effectieve en efficiënte aansturing te faciliteren. Met als gevolg dat we met veel betrokkenen aan tafel zitten, ieder met hun eigen communicatiestijl. Aan ons om daar mee om te gaan, om altijd aansluiting te houden met de gesprekspartners. De ontwikkeling die wij hebben doorgemaakt op persoonlijk en zakelijk gebied is pure winst. Voor ons als mens. Voor ons als financial. En dus ook voor de klanten waarvoor wij aan de slag zijn. Het mes snijdt aan alle kanten.”

Lees ook: Tijd voor een nieuwe comfortzone en andere interessante blogs van Yacht op Yacht.nl/nieuws-blogs.

Gerelateerde artikelen