Fast Close, juist nu! 8 aanbevelingen

Fast Close, juist nu! 8 aanbevelingen
Zorg dat je de menselijke factor voorop blijft stellen en niet alleen taakgericht werkt om je resultaten te behalen.

Juist nu, in deze snel veranderende wereld, is het zaak dat je de volgorde van je afsluit activiteiten snel veranderd. Kijk eens in de accountantsverklaring van jouw bedrijf. De accountant geeft een oordeel over juistheid, tijdigheid en volledigheid. Dat klopt nog steeds, maar zou voor jou alleen voor de jaarrekening moeten gelden en niet voor je portie dagelijkse financiële informatie.

Snelheid, tijdigheid en volledigheid is de nieuwe volgorde
Door de volgorde van beoordeling zoals de accountant in het jaarverslag stelt, te veranderen in tijdig, juist en volledig zie je gelijk dat jij de prioriteiten gedurende het jaar duidelijk anders moet leggen om te overleven. Informatie over de volgende zaken moet je dagelijks kunnen volgen. DUS Snelheid staat op 1
• Resultaat,
• Werkkapitaal
• Liquiditeit
• Prognoses
• Compensatieregelingen Covid-19

Maak haast als je tijd hebt dan heb je tijd als je haast hebt
En haast is geboden om je cijfers te willen weten, als je deze oneliner in je achterhoofd houdt, weet je altijd waar je prioriteiten liggen in je werk

Hoe krijg je snel informatie over de financiële gezondheid van jouw organisatie?
De benodigde informatie neemt toe van kleine naar grote ondernemingen.
• Kleine ondernemingen: je kan via je accountant al gebruik maken van No hands accounting. Dat is de methode waarin dagelijkse je financiële transacties automatisch en zonder menselijke tussenkomst worden verwerkt.
• Is je onderneming wat groter, maak dan zelf rechtsreeks gebruik van de No hands accounting methode.
• Je kunt ook gebruik maken van Peppol, dat staat voor Pan-European-Public-Procurement-Online en is het netwerk waarmee je facturen en bijvoorbeeld inkooporders van gevalideerde leverancier naar gevalideerde klant kunt brengen.
• Nog groter? Nog meer transacties. Data-analyse wordt belangrijk. Dan kun je naast no hands accounting gebruik gaan maken van Tools als Power BI, dat als je Office365 al hebt, makkelijk is in te zetten. Je kunt er afhankelijk van jouw hoeveelheid data rechtstreeks of op een datawarehouse achtige wijze mee omgaan.
• Groot, dit vereist naast de tooling en mindset een projectmatige aanpak om Fast Close in de organisatie te beleggen.

Werk je bij een grotere onderneming oriënteer je dan ook op de wijze waarop RPA = Robotic process automation jou het leven makkelijker kan maken.

De tools zijn er, wat nu?
Op afstand werken met Microsoft teams, Google meetings, Zoom et cetera vereist een andere werkwijze dan dat je met je team bij elkaar zit. Ik denk dat iedere financial dat nu wel weet.

Het vergt een heel andere benadering van mensen en methodes om je proces te optimaliseren.

Hadden we vroeger de daily standout, nu kunnen we een frequente en/of regelmatige meeting houden om de ontwikkeling per dag te volgen. Jullie bepalen uiteraard zelf de frequentie en inhoud van de meeting, waarbij aan te raden is om de methode met Walking the wall in te zetten en te digitaliseren.

Jouw topprioriteiten voor snelle informatie
1. Zorg dat je altijd contact hebt met de mensen in je team
2. Zorg dat je de menselijke factor voorop blijft stellen en niet alleen taakgericht werkt om je resultaten te behalen.
3. Zorg dat de organisatie de sense of urgency van snelle info goed begrijpt
4. Zorg dat je team in staat is om dagelijks de voortgang en resultaten te bespreken door de juiste tools in te zetten
5. Zorg dat iedereen in jouw team een training voor deze tools ontvangt, dit kan uiteraard online
6. Zorg dat je een omgeving hebt waar alles bij elkaar staat, je balansdossiers, je planning, je agenda, chats etc.
7. Zorg dat je de prioriteiten kent en als mindset voor je team hebt: Resultaten direct beschikbaar, afsluiten binnen 5 dagen, geen budgetten meer maar rolling forecast (tenzij je werkt bij een door de overheid gesubsidieerde instelling)
8. Zorg dat je dubbelwerk vermijdt, bijvoorbeeld op meerde plaatsen documenten bewaren. Laat de originelen altijd op hun eigen plaats

André Salomons is schrijver van het Boek Van Slow close naar Fast Close, Docent & consultant Fast close en consultant Exact online

Tips:
Je kunt natuurlijk ook mijn boek bestellen via managementboek.nl of Bol.com (hardcover) of rechtstreeks als E book bij Amazon. Met de tips uit het boek kun je direct beginnen als je het boek uit hebt.

Gerelateerde artikelen