Familiebedrijven goed voor kwart economie

familybedrijf
Familiebedrijven: kwart alle bedrijfsomzet, drie op tien werkt voor ze, vormen bijna helft oude bedrijven.

Begin 2018 telde Nederland bijna 273.000 familiebedrijven. Daarvan waren er 195.000 actief in het niet-financiële bedrijfsleven.

Zij realiseerden dat jaar 403 miljard euro omzet, grofweg een kwart van de totale omzet in het niet-financiële bedrijfsleven. Een en ander meldt het CBS vandaag op basis van nieuw eigen onderzoek.

Andere bevindingen van het onderzoek:

Familiebedrijven zorgden in 2018 voor ruim 2,46 miljoen werknemersbanen, ruim 29 procent van alle werknemersbanen in Nederland.

Familiebedrijven zijn gemiddeld ouder dan andere bedrijven. Bijna de helft (47 procent) van de bedrijven die 30 jaar of langer bestaan was in 2018 een familiebedrijf.

Familiebedrijven hebben bij elkaar opgeteld 343.000 vestigingen, dat is 19 procent van alle vestigingen van bedrijven en instellingen. In gemeenten met weinig inwoners komen familiebedrijven vaker voor dan in grotere gemeenten.

Het CBS definieert een familiebedrijf als een bedrijf waarbij één familie direct of indirect een meerderheid van zeggenschap heeft en formeel betrokken is bij het bestuur. Bedrijven van zelfstandigen zonder personeel tellen daarin niet mee.

Lees ook: In control van een familiebedrijf in de groei.

(bron: ANP; foto: Brett Jordan, Unsplash)

Gerelateerde artikelen