Europese Commissie legt Intel recordboete op

De Europese Toezichthouder voor mededinging heeft onlangs een recordboete opgelegd van ruim EUR 1 miljard. De Europese Commissie beschuldigt Intel ervan tussen 2002 en 2007 misbruik te hebben gemaakt van zijn economische machtspositie.

De boete voor Intel komt overeen met ruim 4 procent van de jaaromzet van Intel over 2008. De Europese Commissie mag een boete van maximaal 10 procent van de omzet opleggen. Intel zou onder meer computerfabrikanten grote kortingen hebben gegeven als die beloofden geen gebruik te maken van producten van concurrent Advanced Micro Devices (AMD).

Intel heeft ook winkelketen Media Markt betaald onder toezegging dat Media Markt alleen computers met Intelchips zou verkopen. Het geven van kortingen kan leiden tot lagere prijzen voor consumenten.

In het geval van Intel hebben de kortingen ertoe geleid dat er minder producten van concurrent AMD werden verkocht wat nadelig was voor de keuzevrijheid van consumenten. Intel kon ook geen objectieve rechtvaardiging geven voor de verschillende kortingen waardoor er volgens de Europese Commissie sprake was van schadelijke effecten op de concurrentie.

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Legal Update ism BANNING Advocaten

Gerelateerde artikelen