Eisen van de business verstoren digitale transformatie

Technologie kan de snelle veranderingen in de business niet bijhouden.

Leidinggevenden in finance, HR en IT erkennen het belang van digitale transformatie. Maar hun digitale strategie wordt vaak ingehaald door de eisen van de business. Behoeften van de business ontwikkelen zich sneller dan het tempo waarin technologie, processen en cultuur aangepast kunnen worden.

Zo zegt 64 procent van de leidinggevende financials dat het weken of zelfs maanden duurt om aan het eind van een rapportageperiode zicht te krijgen op financiële resultaten.

Dat komt naar voren uit wereldwijd onderzoek van cloudspecialist Workday naar belemmeringen voor digitale transformatie na de pandemie.

Workday bevroeg 1.150 senior leidinggevenden in Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific in dertien sectoren om inzicht te krijgen in de impact van digitale transformatie op drie bedrijfskritische onderdelen: finance, HR en IT. Dit onderzoek vond plaats tussen augustus en november 2021. Verder heeft Workday tussen september en november 2021 kwalitatieve interviews gehouden met senior leidinggevenden en transformatie-experts in finance, HR en IT.

Leidinggevenden passen hun digitale strategieën regelmatig aan vanwege eisen van de business. Ze kiezen voor een meer duurzame benadering van transformatie en geven prioriteit aan de toegang tot data en de werknemerservaring. Zo zegt 61 procent van de ondervraagde financials de meeste behoefte te hebben aan technologie die financiële, personele en operationele gegevens samenbrengt.

Leidinggevenden in HR focussen op vaardigheden om de werving, het behoud en de algehele werknemerservaring te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de HR-leidinggevenden veerkracht en aanpassingsvermogen op de eerste plaats zetten als het gaat om vaardigheden die ervoor zorgen dat teams kunnen blijven voldoen aan de veranderende eisen van de business.

Verder zegt 50 procent van de leidinggevenden in HR dat positieve werknemerservaringen het belangrijkst zijn om transformatie binnen het bedrijf te versnellen.

CIO’s zijn de sleutelspelers als het gaat om transformatie op basis van data. Toch voelen veel CIO’s zich overweldigd door het tempo van de verandering.

Volgens het onderzoek vormen vooral legacy systemen en datasilo’s obstakels voor de digitale transformatie. Slechts 42 procent van de IT-leidinggevenden vertrouwt erop dat hun teams cloudtechnologieën kunnen inzetten, zonder dat legacy systemen zorgen voor beperkingen. Verder heeft de helft van de leidinggevenden in IT (50%) moeite om het tempo bij te houden van service upgrades van legacytechnologie. Een kleine 60 procent zegt dat het weken of maanden kan duren om een geautomatiseerd bedrijfsproces te veranderen.

Gerelateerde artikelen