Eerste meldingen van datalekken lopen binnen

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft afgelopen week circa twintig meldingen binnengekregen van vermoedelijke datalekken. Dat zei voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm bij de presentatie van het nieuwe logo van zijn organisatie. Bedrijven en overheden zijn met ingang van dit jaar verplicht het lekken van persoonlijke informatie direct te melden.

----

Loop geen risico met datalekken
Weet u wat een datalek is en hoe u dit kunt voorkomen? Kent u de nieuwe eisen en toepassing van de Wet bescherming persoonsgevens (Wbp)? Per 1 januari 2016 zijn organisaties verplicht om datalekken te melden. Voorkom risico’s en hoge boetes. Meld u hier aan.
 

 

 

 

 

De autoriteit heette tot 1 januari College bescherming persoonsgegevens (CBP). Ze heeft nu de bevoegdheid om boetes op te leggen als organisaties de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden. Die kunnen oplopen tot 820.000 euro voor ernstige overtredingen op het terrein van medische gegevens, aldus Kohnstamm.

Hij noemde het aantal meldingen tot nu toe overzichtelijk, maar het is natuurlijk nog afwachten hoe druk zijn organisatie het krijgt. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zei dat er 'naar bewind van zaken' zal worden gehandeld als het gaat om het bij de autoriteit benodigde personeel.

(ANP)

Gerelateerde artikelen