ECB zet druk op banken om klimaatrisico’s aan te pakken

Boetes dreigen voor verschillende banken.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft ongeveer twintig banken gedreigd met boetes als tekortkomingen op het vlak van klimaatrisico’s niet aangepakt worden. De brieven zijn vorige maand en deze maand verzonden, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

  • De ECB heeft ongeveer twintig banken een brief gestuurd waarin ze worden gewaarschuwd voor boetes als ze hun klimaatrisico’s niet verbeteren.
  • De ECB vindt dat banken niet genoeg doen om zich voor te bereiden op de gevolgen van extreme weersomstandigheden en vervuilende activiteiten van hun klanten.
  • De ernst van de tekortkomingen verschilt per bank en het is onwaarschijnlijk dat ze allemaal met boetes te maken krijgen.

De ECB heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat kredietverstrekkers niet genoeg doen om zich voor te bereiden op de gevolgen van extreme weersomstandigheden op de waarde van bijvoorbeeld woningen. Ook gaat het onder meer om het risico dat zakelijke klanten met veel vervuilende activiteiten failliet gaan. De ECB gaf eerder aan dat boetes een mogelijkheid kunnen zijn om te zorgen dat banken de tekortkomingen oplossen.

De ernst van de tekortkomingen verschilt per bank. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat ze allemaal met boetes te maken krijgen, zeggen de bronnen.

De ECB houdt rechtstreeks toezicht op de 109 meest systeemrelevante banken in Europa. De nationale autoriteiten houden zich bezig met het dagelijkse toezicht op kleinere kredietverstrekkers.

Lees ook:

Banken moeten meer informatie geven over ‘klimaatrisico’s’
ECB dreigt boetes uit te delen aan banken bij negeren van klimaatrisico’s
Columnist: ‘ESG gaat weerslag hebben op financiering’

Gerelateerde artikelen