‘ECB wil jaar langer de tijd voor corona-opkoopprogramma’

De ECB staat op het punt om zijn opkoopprogramma met nog eens een jaar te verlengen.

Die beslissing zou bij het rentebesluit donderdag bekend kunnen worden gemaakt, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB maakte in maart bekend 750 miljard euro aan obligaties op te kopen om te midden van de crisis voldoende geld de economie in te laten stromen. Vervolgens werd dat bedrag opgehoogd tot een totaal van 1350 miljard euro, met een looptijd van het crisisprogramma tot zeker eind juni 2021.

Volgens bronnen van Bloomberg zijn beleidsmakers het er bijna over eens dat het omvangrijke opkoopprogramma minstens twaalf maanden langer moet gaan duren. Daarmee zou het opkopen van schulden, waarmee rentes opzettelijk laag worden gehouden, zeker tot medio 2022 duren.

ECB-president Christine Lagarde maakte bij het vorige rentebesluit al duidelijk dat de centrale bank deze maand met aanvullende stimuleringsmaatregelen komt. Een verruiming van het opkoopprogramma ligt in de lijn der verwachtingen. Economen gepeild door Bloomberg gaan er in doorsnee van uit dat de ECB voor 500 miljard euro extra schulden zal opkopen, waarmee het totale programma een omvang zou hebben van 1850 miljard euro.

Gerelateerde artikelen