ECB: dieptepunt coronacrisis bereikt

"Onze scenario's houden rekening met een krimp van 5 tot 12 procent." Philip Lane, hoofdeconoom ECB.

De hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank verwacht dat het dieptepunt van de coronacrisis is bereikt en dat over enkele maanden de economie verbetert. Maar hoe groot de schade voor het bedrijfsleven en consumenten zal zijn, blijft nog ongewis volgens Philip Lane.

“Onze scenario’s houden rekening met een krimp van 5 tot 12 procent”, zegt Lane over de verwachtingen voor dit jaar. “Nu zitten we op het dieptepunt, maar ik verwacht dat na de zomer de cijfers verbeteren.” hij wijst erop dat restaurants en fabrieken weer opengaan, zij het in beperkte mate. “De vraag is ook wat consumenten gaan doen. Wie bijvoorbeeld net werkloos is geworden, zal voorlopig minder consumeren. Dus het is nog onzeker of we teruggaan naar de situatie van voor de crisis, of dat er een blijvend effect is.”

Productie omlaag

De productie in de industrie van de eurozone is in maart scherp gedaald. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de productie met 11,3 procent in vergelijking met een maand eerder. De productiedaling viel wel wat minder sterk uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee gerekend op een krimp met 12,5 procent. In maart ging de industriële productie in het eurogebied van negentien landen met 0,1 procent omlaag.

In alle productcategorieën zakte de productie, met name bij kapitaalgoederen zoals bijvoorbeeld machines en duurzame consumentengoederen zoals bijvoorbeeld auto's, meubilair en witgoed. Volgens Eurostat waren vooral forse productiedalingen te zien in Italië, Slovenië en Frankrijk. Door de crisis werden veel fabrieken stilgelegd. Voor de gehele Europese Unie werd voor maart een productiekrimp met 10,4 procent gemeten.

(bron: ANP; foto: ECB)

 

 

Gerelateerde artikelen