Dynamics 365 Business Central

Schaalbare en volwassen ERP van Microsoft.

Alweer anderhalf jaar geleden lanceerde Microsoft de opvolger van Dynamics NAV (daarvoor Navision), genaamd Dynamics365 Business Central. De kinderziektes zijn eruit en drie updates verder kunnen we stellen dat Microsoft een toekomstbestendige, slimme en breed inzetbare oplossing heeft gebouwd.

Dynamics 365 Business Central is uitermate geschikt voor handels- en assemblagebedrijven, projectorganisaties, maar kan ook alleen als boekhoudsoftware worden ingezet. Zelfs productie-, en service-en-onderhoudsbedrijven kunnen prima uit de voeten met deze oplossing.

Waarom is het concept toekomstbestendig en slim?

Werk vanuit het Office365-platform

Microsoft heeft de sleutel in handen om de integratie met Office365 optimaal vorm te geven en heeft daar een goede start mee gemaakt. Los van de integratie met Outlook, Word en Excel zijn ook goede stappen gezet richting de integratie met andere onderdelen van Office365 zoals PowerBI, PowerApps en PowerFlow. De integratie met PowerBI is al sterk en goed te noemen, en de integratie met PowerApps en PowerFlow heeft veel potentie om in de toekomst geweldig veel moois van te verwachten.

De integratie met Outlook is bijzonder te noemen. Veel van de dagelijkse operationele activiteiten kunnen direct vanuit Outlook worden gedaan, zonder dat de gebruiker Business Central hoeft te openen. Denk aan het verzenden van facturen, het maken van offertes, en verkoop- en inkooporders. Maar ook het inzien van contactinformatie (bijvoorbeeld openstaande orders, facturen etc.) is direct vanuit Outlook mogelijk. Microsoft werkt toe naar een geïntegreerd Office365-platform waarbij een ERP als losse applicatie niet meer zo relevant is voor de gebruiker. Er is simpelweg een Office365-omgeving van waaruit je werkt.

AppSource-platform, maatwerk niet meer nodig

Als IT-projecten ergens door falen, is het wel maatwerk. Microsoft moet hebben gedacht: weg met het maatwerk! Door een AppSource op te zetten, kunnen Business Apps vanuit de AppSource gekoppeld worden met Business Central. De Apps verrijken de functionaliteit zonder dat klantspecifiek maatwerk nodig is. Dit staat nu nog in de kinderschoenen, maar als de B2B-Apps in groten getale beschikbaar gaan komen, is klantspecifiek maatwerk overbodig. Voor alles komt een goede App, is de gedachte. De strenge eisen die aan de Apps gesteld worden, zorgen ervoor dat de Apps blijven werken na iedere update van Business Central.

PowerBI – geïntegreerde managementinformatie

Een kenmerk van veel ERP-systemen is dat er heel veel data in zit, maar dat het lastig is om deze om te zetten naar managementdashboards, die inzicht geven in de meest belangrijke KPI’s van je bedrijf. Met PowerBI heb je een krachtige oplossing in handen om op eenvoudige wijze dashboards te realiseren die in het ERP-systeem, maar ook op je smartphone of tablet beschikbaar zijn. Waar in veel gevallen business intelligence nog een heel project naast de ERP-implementatie is, kan met PowerBI, in gemiddeld twee dagen, een krachtig dashboard worden gerealiseerd.

Fixed price implementaties

Iedereen wil de risico’s op uitloop en kostenoverschrijding zoveel mogelijk beperken, zeker bij een ERP-implementatietraject. ERP-implementaties hebben de afgelopen jaren een slechte naam opgebouwd: te duur, een lange doorlooptijd, een niet erg transparante opbouw van kosten etc. Business Central leent zich goed voor fixed price implementaties. Door goede Apps te gebruiken bij een standaard implementatie, is het implementatieproces veel voorspelbaarder dan traditionele implementaties met veel maatwerk. De eerste Dynamics Partners die fixed price implementaties aanbieden, dienen zich al aan.

Internationaal en schaalbaar

Microsoft is de enige grote aanbieder van ERP-oplossingen in het mkb-segment met internationale ondersteuning en lokalisaties (lokale wet- en regelgeving van een groot aantal landen zijn beschikbaar). Waardoor ook bedrijven met één of meerdere buitenlandse vestigingen goed af zijn met Dynamics 365 Business Central.
Managementrapportages over meerdere (buitenlandse) bedrijven heen is goed te realiseren met de inzet van PowerBI (BI-oplossing van Microsoft).

Ook vanuit IT-beheeroptiek is Business Central een prima keus. Dynamics 365 Business Central is cloud-based. Eigen servers en technisch IT-beheer zijn niet langer nodig. Per maand kost het per gebruiker een vast bedrag, dus de kosten zijn duidelijk. En maandelijks kan het aantal gebruikers worden op- en afgeschaald al naar gelang het gebruik (pay-for-use).

Geïnteresseerd geraakt in de snel ingerichte en complete ERP-omgeving van Microsoft? Neem dan contact op met ons op: www.navconsultants.nl.

Gerelateerde artikelen