Duurzame IT staat nog in kinderschoenen

Ondanks de sterk groeiende aandacht voor energiebesparing en klimaatverandering is duurzame ICT in organisaties nog erg onbekend. Ruim de helft van de managers heeft er nog nooit van gehoord. De plaats die duurzame ICT inneemt in organisaties is nog klein en de genomen initiatieven zijn dan ook minimaal.

De geringe bekendheid met ‘groene’ ICT blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young, een terugkerende peiling onder ruim 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

De bekendheid met duurzame ICT is het grootst in organisaties met meer dan 500 medewerkers (52 procent) en het kleinst bij de overheid en non-profitinstellingen, waar 61 procent er onbekend mee is.

Hoewel duurzame ICT nauwelijks belangrijk wordt gevonden, doet de helft van de organisaties er wel degelijk aan door apparaten bewust uit te zetten tijdens afwezigheid of ’s nachts. Het efficiënte gebruik van printers is tevens een regelmatig voorkomend initiatief (29 procent).

Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie geen initiatieven neemt op het gebied van groene ICT. De belangrijkste reden om dat wel te doen is het besparen van kosten (70 procent), maar ook verantwoord ondernemen (50 procent) en de reputatie van de organisatie (31 procent) worden vaak genoemd.

Gerelateerde artikelen