Dus jij gelóóft in die vaste baan?
Een serie blogs over strategie, ondernemerschap, overleven, IT, & financiering.
De salarissen van 2,6 miljoen Nederlanders zijn de afgelopen maanden geheel of gedeeltelijk door de overheid betaald. Nu blijkt dat bedrijven als KLM en Booking alsnog duizenden medewerkers en managers ontslaan en dat veel bedrijven hetzelfde gaan doen. Tegelijkertijd geloven veel managers en medewerkers nog steeds dat zij wél een nieuwe vaste baan gaan vinden op hun oude (salaris-) niveau. Maar hebben die mensen wel een Plan B voor hun carrière, of zijn ze in slaap gesust?
Door Tony de Bree. Hij is auteur van ‘Overlevingsstrategie voor startups‘, ‘De scale-up blueprint’ en ‘Kan het vliegen?’. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC’s en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.
Enige tijd geleden schreef ik ‘Klaar voor de klap na 1 oktober?’ en adviseerde ik mensen om maar niet te ver en te duur op vakantie te gaan. Een aantal mensen op LinkedIn was daar gepikeerd over: “Natuurlijk moet iedereen op vakantie, we moeten immers de consumptie weer aanjagen,” volgens goed Keynesiaans gebruik?
Inmiddels is een groot gedeelte van Nederland op vakantie geweest of nog op vakantie en staan de kranten vol van de massaontslagen bij onder andere KLM en Booking. Wat in de praktijk blijkt is dat veel van die mensen – net als hun HR-afdelingen trouwens – nog steeds geloven in traditionele outplacement. Senior managers geloven ook nog steeds in het opsturen van hun CV’s naar headhunters. Allemaal zonder een goed Plan B voor als die nieuwe baan niet snel wordt gevonden. Ze gaan immers die mooie vaste wél vinden.
Wees realistisch!
Maar wat is de harde realiteit? Hoewel het aantal vacatures inderdaad weer aan het groeien schijnt te zijn, geldt dat niet of nauwelijks voor senior banen voor hoog opgeleide mensen van pak hem beet 40-plus. Die situatie is trouwens niet nieuw. Al in 2011, toen ik de ABN AMRO verliet, nam het aantal vaste banen bij de grootbanken en bij andere traditionele grote werkgevers in Nederland snel af.
Destijds had ik me voorbereid op een eventueel vertrek, door vanaf 2001 als online solopreneur te leren vanuit huis online geld te verdienen, naast mijn vaste baan. Met hulp van de juiste mensen had ik ook de juiste soft- en hard skills, de juiste opleidingen gekozen. Ik had dus wel een Plan B voor mijn carrière en had mezelf niet in een Gouden Kooi opgesloten.
Kern daarbij was dat ik geleerd had om te willen ‘groeien zonder te groeien’: ik had mezelf een eigen versie van minimalisme aangeleerd. Ik was als solopreneur minimalistisch online gaan ondernemen met mijn virtuele eenmanszaak. Karakteristieken van een solopreneur zijn trouwens dat ze van betekenis willen zijn voor klanten, dat ze er geen Bokito-leiderschapsstijl op na houden, dat ze een voldoende winstgevende business willen runnen, en dat ze niet een heel groot bedrijf willen opbouwen met als doel het bedrijf ooit te verkopen. De oprichters van zebra’s uit ‘Unicorns zijn uit en zebra’s zijn in’ zijn daar een mooi voorbeeld van.
Begin nú aan je eigen Plan B
Uit contacten met veel klanten, waaronder executives en ondernemingsraden van corporates en MKB-bedrijven die ik adviseer, blijkt dat bijna niemand op dit moment een Plan B voor de eigen carrière heeft en dat men ook nog steeds doorgaat met het volgen van opleidingen en trainingen die alleen goed zijn voor de ouderwetse corporate wereld.
Hoe je het ook wendt of keert, die ouderwetse wereld komt niet meer terug, niet met en niet zonder mondkapjes. Mijn advies? Maak nú een Plan B voor je carrière.
Blogs in deze serie:
- Strategische portefeuillemodel is achterhaald.
- Kan Invest-NL vliegen?
- Als zwijgen goud is
- Unicorns zijn uit, zebra’s zijn in
- Grootbanken achterhaald?
- Van groeien naar overleven (1)
- Van groeien naar overleven (2)
- Wanneer worden onze banken duurzaam?
- 7 eisen voor KLM-redding
- De stille corona-bailout van grootbanken
- Will we survive?
- Post-corona succes begint bij ander onderwijs
- Klaar voor de grote klap in oktober?
- Polderend op weg naar zwaarste DNB scenario
- Red je organisatie! De-organiseer!
- Op reces voor de recessie
- Wedt de regering op het verkeerde paard?
- Echt overleven? Ga niet downsizen, maar rightsizen!
- Dus jij gelooft in die vaste baan?
Lees ook de andere blogs van Tony de Bree: Zin en onzin van negatieve rente
(foto: Elena Koycheva, Unsplash)