Duitse minister waarschuwt voor zwakke economie

Nieuwe cijfers over tegenwind Duitse economie

De Duitse industriële productie is in december harder dan verwacht afgenomen. Vooral de productie in de Duitse chemie-industrie en bouwsector staan onder druk, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis. Het was de zevende maand op rij dat de productie afnam. Dat meldt het ANP vanochtend.

  • Duitse minister van Financieen waarschuwt voor zwakte Duitse economie
  • handel met Nederlandse bedrijven wordt mogelijk geraakt
  • Inflatie belangrijke oorzaak

De productiecijfers tonen aan dat de problemen in de omvangrijke industrie van de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland nog niet voorbij zijn. Duitse bedrijven worstelen al langere tijd met een zwakke buitenlandse vraag waardoor de industrie en export worden geraakt, maar ook met de hoge inflatie en gestegen rente.

Duitse produktie daalt

Fabrieken produceerden volgens Destatis 1,6 procent minder dan in november. Het totale productieniveau bevindt zich daarmee op het laagste niveau sinds juni 2020. Economen rekenden op een productiedaling in december van een half procent. In november daalde de productie met een herziene 0,2 procent op maandbasis. Eerder was een krimp van 0,7 procent gemeld.

Het totale productieniveau bevindt zich daarmee op het laagste niveau sinds juni 2020.

Waarschuwende woorden

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwde eerder deze week al dat Duitsland lijdt onder het “onvermogen om de productie te stimuleren”. “We zijn niet langer competitief. We worden armer omdat er geen groei is. We raken achterop”, aldus de minister.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Duitse industriële productie in December

Het Duitse statistiekbureau Destatis meldde dat de industriële productie in december harder dan verwacht is afgenomen. Vooral de productie in de Duitse chemie-industrie en bouwsector staan onder druk. Dit was de zevende opeenvolgende maand waarin de productie daalde. De cijfers tonen aan dat de problemen in de omvangrijke industrie van de grootste economie van Europa en daarmee mogelijk voor de belangrijkste handelspartner van Nederland, nog niet voorbij zijn. Duitse bedrijven worstelen al langere tijd met een zwakke buitenlandse vraag, wat zowel de industrie als de export raakt. Daarnaast spelen volgens het onderzoeksbureau ook de hoge inflatie en gestegen rente een rol.

Duitse economie op laagste punt sinds corona

Fabrieken produceerden volgens Destatis 1,6 procent minder dan in november. Het totale productieniveau bevindt zich daarmee op het laagste niveau sinds juni 2020. Economen hadden een productiedaling van een half procent verwacht voor december, maar de werkelijke daling was groter. In november daalde de productie met een herziene 0,2 procent op maandbasis. Eerder was een krimp van 0,7 procent gemeld. Deze cijfers benadrukken de uitdagingen waar de Duitse economie mee kampt.

Gerelateerde artikelen