Groeiende vraaguitval bedreigt ondernemend Nederland

In vrijwel alle bedrijfstakken sijpelt het ondernemersvertrouwen weg.

Aan het begin van het vierde kwartaal ziet bijna twintig procent van de ondernemers ‘onvoldoende vraag’ als voornaamste belemmering. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog bijna veertien procent. Hiermee stijgt het aantal ondernemers dat een afnemende vraag als grootste belemmering ziet voor het zesde kwartaal op rij.

  • personeelstekort blijft de belangrijkste uitdaging voor ondernemers, ondanks teruglopende vraag
  • vermindering van zorgen over tekort aan productiemiddelen, nu slechts 9% dit als grote belemmering ziet
  • algehele daling van ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal, vooral in bouw, landbouw en visserij, met verwachting van lagere investeringen volgend jaar

Dit blijkt uit de laatste conjunctuurenquête (COEN) van het CBS, VNO-NCW, MKB-Nederland, KVK en het Economisch instituut voor de bouw. Ondanks het feit dat steeds meer ondernemers problemen ondervinden vanwege de teruglopende vraag naar hun producten of diensten, blijft het tekort aan personeel voor het merendeel de voornaamste uitdaging. Veertig procent van de ondernemers ziet dit als de grootste belemmering voor hun bedrijf. [Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Verder valt op dat nog maar iets meer dan negen procent een tekort aan productiemiddelen als grootse barrière ziet voor hun bedrijfsvoering, ten opzichte van twintig procent een jaar geleden. Ruim 31 procent ervaart geen belemmeringen.

Ten opzichte van vorig kwartaal is het ondernemersvertrouwen in het begin van het vierde kwartaal licht gedaald. In vrijwel alle bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen negatief. Het ondernemersvertrouwen is het laagst in de bouwnijverheid, landbouw, bosbouw en visserij. Ondernemers in deze bedrijfstakken verwachten volgend jaar minder te investeren.

EY waarschuwt ondernemers: omzet feestdagen zal tegenvallen

Gerelateerde artikelen