Duitse economie krimpt, Chinese groei hapert

De economie van Duitsland is in het tweede kwartaal licht gekrompen. Groei in China is fors gedaald.

Volgens het statistiekbureau kwam de krimp van de Duitse economie uit op 0,1 procent, tegen een groei van 0,4 procent in het eerste kwartaal. Op jaarbasis bleef de grootste economie van Europa op een gelijk niveau, tegen een groei van 0,6 procent in de voorgaande periode. De krimp werd wel verwacht. Bovendien groeien de orders sneller dan gedacht. Elders is er ook malaise. Eerder werd bekend dat ook de Britse economie aan het krimpen is, dat was niet verwacht.

Ook elders zijn er problemen: de industriële productie in China is in juli minder sterk toegenomen dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Chinese statistiekbureau heeft gepubliceerd. De productie in de omvangrijke Chinese industrie steeg op jaarbasis met 4,8 procent, na een toename met 6,3 procent in juni. Economen hadden in doorsnee op een productiegroei met 6 procent gerekend.Het groeicijfer voor de industriële productie is het laagste sinds 2002.

Een lichtpuntje voor China is dat de VS nieuwe importtarieven heeft uitgesteld. De 10 procent extra heffing op mobieltjes, laptops, speelgoed en degelijke gaat niet al op 1 september in. Men wil zo de gevolgen voor de eindejaarsinkopen beperken. Wellicht dus dat ze alsnog ingaan op 1 januari, want China's handelsoverschot groeit voorlopig alleen nog maar.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data


(bron: ANP)

links:

 

Gerelateerde artikelen