Drone die voorraad telt rekent via 5G

Vliegend voorraadbeheer gebeurt vijf keer sneller dan normaal.

Het inventariseren van voorraden gebeurt steeds vaker met drones. Grote bedrijven testen deze methode massaal. De innovaties hierin buitelen over elkaar heen.

Het Groningse techbedrijf Arox Smart Technologies werkt aan technologie die goederen op pallets in magazijnen zelfstandig kan tellen. Met behulp van een 5G-verbinding kan de drone zelfstandig vliegen en tellen. Daardoor beschikt de drone over de benodigde rekenkracht, zonder dat er extra hardware nodig is waardoo0r de drone groter, zwaarder en duurder zou worden.

Volgens Arox zijn 4G- of wifiverbindingen hier niet voor geschikt. Het voordeel van 5G zou bovendien zijn dat de infrastructuur van een bedrijf niet aangepast hoeft te worden voor de technologie.

Momenteel wordt de technologie in een pilotomgeving getest. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een netwerk op de 3,5 Ghz-testlicentie van 5Groningen, een proeftuin waarin bedrijven, overheid, onderwijs en wetenschap samenwerken. Zowel in Nederland als in het buitenland zou een aantal grote bedrijven al interesse tonen in de automatische telling via drones.

Voorraadbeheer via drones rukt op in warehouses. Zou werd vorig jaar november bekend dat DSV overstapt op drones in de haar warehouses. Samen met ict-bedrijf Verity heeft DSV de afgelopen tijd het dronesysteem getest in het magazijn van Moerdijk. Daarbij werden duizenden autonome vluchten en tienduizenden scans uitgevoerd.

Begin vorig jaar stapte L’Oréal, onderdeel van Cosmétique Active International, over op de voorraadtelling vanuit de lucht. De drone Eyesee werd ingezet voor het inventariseren van de magazijnvoorraad in het logistieke centrum in Vichy.

Ook Volvo en Renault hebben geëxperimenteerd met voorraadbeheer via drones. Daaruit bleek dat het inventariseren ongeveer vijfmaal sneller gaat dan wat daar gebruikelijk is.

De logistieke dienstverlener Kuehne + Nagel heeft zijn complete voorraad in een distributiecentrum in Moskou laten tellen door drones. Binnen twaalf uur waren de achtonbemande vliegtuigjes door 35.000 palletplaatsen heen.

De omstandigheden voor drones zijn bijna ideaal in warehouses. Regels voor het gebruik van drones gelden niet voor de binnenruimte.

 

 

Gerelateerde artikelen