Draait China bitcoin&co de nek om?

Het vertrouwen in cryptocurrency loopt steeds grotere averij op, nu naast Europese overheden ook China het digitale goud op de korrel neemt.

Een uitgelekte notitie van de centrale Chinese bank blijkt funest voor de koers van met name bitcoin, ripple en ethereum, die tot 32% in waarde kelderden. Vandaag stabiliseerden die gehavende koersen enigszins. 

China overweegt een blokkade van alle digitale munten, zo blijkt uit overleg tussen internetbedrijven en topbestuurder Pan Gongsheng van de centrale bank in Beijing.  

Lees ook: Haalt de Bitcoin 2018?

Gongsheng wil alle cryptogeld in de ban doen, omdat het een risico voor het financiële stelsel zou vormen. In China wordt door particulieren veel meer in cryptomunten gehandeld dan in Europa of de VS. Daarom willen Chinese banken de georganiseerde handel zoveel mogelijk indammen. Overwogen wordt zelfs om particulieren die wallets aanbieden strafrechtelijk te vervolgen. 

Geheim memo
Persbureau Reuters beschikt over het  tot voor kort geheime memo en bericht dat de Chinezen door hun run op onder andere bitcoins te weinig investeren in de ‘echte economie’.  Verder worden de enorme waardestijgingen die de diverse munten eerder in 2017 lieten zien door geen enkele onderliggende waarde gesteund, zo stelt Pan Gongsheng van The People’s Bank of China in navolging van eerdere waarschuwingen door Europese centrale banken. In de regio lijkt ook Zuid-Korea de strijd tegen cryptocurrency aan te binden. Bezorgd is men in Azië ook over het exorbitant gegroeide elektriciteitsgebruik, door de massale internethandel in de munten.

Wereldwijd offensief
Om het wereldwijde offensief tegen bitcoin&co compleet te maken, kondigde Frankrijk gisteren extra regelgeving aan. “Het moet afgelopen zijn met de uitwassen van de muntenhandel”, was de boodschap. De Europese financiële waakhond Esma deed een extra duit in het zakje met de waarschuwing dat beleggen in bitcoins of ander ‘digitaal goud’ tot forse verliezen kunnen leiden. Eind vorig jaar luidden De Nederlandsche Bank en minister Wopke Hoekstra (Financiën) hier al de noodklok en spraken van een cryptocurrency luchtbel. 

Nekslag  nieuw geld
Britse kranten melden dat grote Europese vermogensbeheerders als Aberdeen en M&G nooit in het nieuwe geld  zullen gaan beleggen. “Speculatie, zonder onderliggende, werkelijke waarde.”
De nekslag voor de bitcoin en al die andere munten, dit mondiale offensief? Experts bij onder andere Capgemini geloven nog steeds in de toekomst van cryptomunten, maar ook zij zien dat grote digitale diefstallen door hackers, zoals onlangs van een wallet met stellars, verwoestend zijn voor het imago. Dat die gestolen voorraad vervolgens doodleuk op cryptobeurs Bittrex voor ander digitaal geld kon worden ingeruild, deed het beeld over cryptocurrency ook al geen goed.    
 

Gerelateerde artikelen