DNB vraagt om regels voor cryptomunten

Huidige regelgeving lijkt ontoereikend voor cryptorisico's.

DNB betwijfelt vandaag of de huidige regelgeving toereikend is voor cryptomunten. De opkomst van global stablecoins biedt kansen voor een sneller en efficiënter betalingsverkeer, maar vraagt het om oplettendheid en proactief handelen door publieke autoriteiten om de risico’s van dergelijke initiatieven tijdig te beheersen. Een groot voordeel van cryptomunten ziet DNB voor internationale betalingen, die nog altijd te kostbaar en traag zijn aldus de bank.

Stablecoins zijn cryptomunten, zoals ook Bitcoin en Ethereum dat zijn. Maar er bestaan twee belangrijke verschillen met die eerste generatie. Ten eerste proberen de uitgevers van stablecoins meer prijsstabiliteit te bieden door de betreffende crypto’s te koppelen aan bezittingen als staatsleningen of deposito’s. Een tweede verschil betreft de schaal: waar de huidige cryptomunten in zeer beperkte mate worden toegepast, hebben stablecoins een in potentie omvangrijke en wereldwijde schaal. Vandaar dat over global stablecoins wordt gesproken.

Het bekendste stablecoin-initiatief noemt DNB de Libra van Facebook. Met dit initiatief wil Facebook het betalingsverkeer efficiënter, goedkoper en meer toegankelijk maken, wat ook DNB voorstaat. Zoals FM eerder echter al berichtte, heeft China aangekondigd dat ook de Libra te traag is om een serieus alternatief te zijn voor contant geld.

(bron: DNB)

Gerelateerde artikelen