Digitale munt op komst in China

Nieuwe munt lijkt klaar te staan om ingevoerd te worden en zal geen gebruik maken van blockchain.

Door Bouko de Groot

Afgelopen weekeinde werd bekend dat China bijna klaar is met het uitrollen van een eigen digitale munt. De nieuwe Central Bank Digital Currency (CBDC) wordt een tweetrapsconstructie, waarbij de centrale bank de munt uitgeeft aan banken die het circuleren onder cliënten. De nieuwe munt zal 100% gedekt worden bij de centrale bank, vooralsnog door gewoon geld van onder andere de commerciële banken.

De CBDC zal geen gebruik maken van blockchaintechnologie. Uit tests van de centrale bank kwam namelijk naar voren dat huidige blockchainmunten zoals Bitcoin en Ethereum veel te lage transactiesnelheden hebben, minder dan 20 per seconde. Ook Facebook's nieuwe Libra is met 1.000 per seconde nog veel te langzaam. Online transactiepieken in China zijn nu al boven de 90.000 per seconde.

Een andere reden om van blockchain af te zien is dat de nieuwe munt zo eenvoudig mogelijk moet zijn, om zo de primaire functie, die van waardedrager, te vervullen, zonder dat die functie zelf een extra waarde krijgt. Dat laatste is inherent aan blockchain oplossingen, waar de onderliggende transactiedata hoe langer hoe waardevoller wordt. De Centrale Bank wil voorkomen dat de nieuwe munt een andere, extra waarde krijgt. Bovendien maakt het de CBDC minder interessant voor gebruik buiten China, wat Beijing ook niet wil.

China onderzoekt al vijf jaar de mogelijkheden van een digitale munt. Momenteel werken er zo'n 1.000 mensen op het Digital Money Institute. De keuze voor het tweetrapsmodel is omdat de centrale bank niet de rol van de gewone banken wil overnemen.

Lees ook: Cryptocurrency nog lang niet welkom.

(bron: Ledger Inisghts)

Gerelateerde artikelen