Disruptie in het groot

Markt voor zakelijke clouddiensten wordt slagveld.

Als de recente ontwikkelingen in de VS gezien kunnen worden als trendsettend, zal ook in Nederland de markt voor zakelijke clouddiensten flink door elkaar geschud gaan worden. De cloud speelt een groter wordende rol, vooral voor de nieuwe generatie enterprise software. In de VS is deze week de strijd losgebrand tussen de gevestigde orde en relatieve nieuwkomer Amazon, doe daar hard op weg is om een groot deel van de lucratieve overheidsmarkt op te slokken.

Microsoft en Oracle hebben aangekondigd hun clouddiensten te koppelen. Hiermee willen de twee om zich teweer te stellen tegen de nieuwkomer. Wereldwijd gezien heeft Amazon momenteel 30 procent van de cloudmarkt, daarna komt Microsoft met 15 procent, gevolgd door IBM en Google, terwijl Oracle eigenlijk te langzaam meegroeit. Nu slaat zij dus de handen ineen met Microsoft. De nieuwe samenwerking moet binnenkort in de VS van start gaan.

Niet alleen de clouddienst zelf toont actie, ook de tools die er gebruik van maken. Zo is kortgeleden nog data-analist Looker opgeslokt door Google, en de dashboard tool Tableau is overgenomen door Salesforce.

(bron: CNN)

Gerelateerde artikelen