Chinese banken de klos wegens steun Rusland

De VS bereidt nieuwe sancties voor om Chinese steun Rusland.

De Verenigde Staten plannen nieuwe sancties tegen Chinese organisaties die de oorlog van Rusland in Oekraïne steunen. Mogelijk komen banken in het vizier. Dat heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan bekendgemaakt.

“China moet stoppen omdat het ver buiten de grenzen van fatsoenlijk gedrag door staten opereert”, zei Sullivan vrijdag op een veiligheidsconferentie in de Amerikaanse staat Colorado. Daar kondigde hij de nieuwe sancties aan die de komende weken zullen worden ingevoerd. De maatregelen vallen onder een decreet van president Joe Biden dat het mogelijk maakt banken te bestraffen die leveranties aan de Russische defensie-industrie faciliteren.

Volgens berichten heeft Beijing Moskou voorzien van onder meer militaire componenten die nodig zijn voor het onderhouden en verbeteren van zijn defensiecapaciteiten. Daarnaast zou China zijn Russische bondgenoot technologieën met dubbele civiele en militaire toepassingen hebben bezorgd. Ook de NAVO zegt dat de Chinese hulp ervoor zorgt dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne kan voortzetten. (ANP)

Lagere groei China. Gaan Nederlandse bedrijven dat voelen?

Gerelateerde artikelen