Btw-nummers: voortaan alleen te controleren via EU website

Past u het nultarief toe op leveringen van goederen of diensten aan ondernemers in andere EU-landen, dan is het zeer verstandig de btw-nummers van deze ondernemers op geldigheid te controleren.

Doet u dat namelijk niet en blijkt achteraf dat het nummer ongeldig is of uw afnemer geen ondernemer is, dan loopt u de kans dat de belastingdienst alsnog 21 procent btw over deze omzet bij u naheft!

Voortaan kunt u deze btw-nummers alleen nog controleren via de EU-website. Voor een aantal landen kunt u ook de naam en adresgegevens controleren. U kunt deze website ook gebruiken voor het controleren van btw-nummers van uw Nederlandse leveranciers. Dat is handig als u twijfels heeft over de btw-registratie van uw leverancier.

Is het btw-nummer van uw leverancier niet geldig, dan loopt u het risico dat de belastingdienst geen teruggaaf verleent van de btw die deze leverancier aan u in rekening heeft gebracht. Van deze controles kunt u een bevestiging uitprinten. Bewaar deze bevestiging goed in uw administratie.

Bron: Grant Thornton

Gerelateerde artikelen